قرآن کریم دو چیز را رکن و اساس تحکیم بنیان خانواده مىداند، که  بىتوجهى به آن، راه نفوذ شیطان را هموار مىسازد؛ که آن دو، آرامش و محبت  بین زن و شوهر است.

خداوند سبحان مىفرماید: «وَ مِن آیاتِهِ اَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ انفسکم اَزْواجاً لِتسکنوا  الیها و جعل بینکم مودهً وَ رَحْمهً اِنَّ فى ذلکَ لآیاتٍ لِقُوْمَ یَتَفکَّرُونَ»[۱] یکى از آیات الهى  آن است که براى شما از جنس خودتان جفتى بیافرید که در برِ او آرامش یافته و با  هم انس گیرید و میان شما رأفت و مهربانى برقرار فرمود در این [زندگى مشترک] نشانههایى است براى کسانى که تفکر مىکنند».[۲]

از این رو، سفارش شده با دختر بسیار دوستار و مهربان، ازدواج کنید.

رسول اکرم (صلیاللهعلیهوآله) مىفرماید: «اِنَّ خَیْرَ نِسائِکُمْ اَلْوَلُود والْوَدُودُ اَلْعَفیفَهُ»؛[۳] «بهترین زنان شما، زنان فرزند آور، بسیار دوستدار و پاکدامن هستند».

زن و شوهر اگر بخواهند زندگى موفق و پایدارى داشته باشند، بایستى رمز و رازهایى که باعث سعادت و ایجاد محبت بوده، بدست آورده و آن را در زندگى به  کار ببندند.

نبى اکرم (صلیاللهعلیهوآله) مىفرماید: «جِهادُ الْمَرأَهِ حُسْنُ التَّبَعُّل»؛[۴] «جهاد زن، همسردارى  نیکو است».

و نیز درباره مرد مىفرماید: «اَلکادُّ عَلى عِیالِهِ کَالْمُجاهِدِ فى سَبیلِ اللّه»؛[۵] «کسى که  براى آوردن روزى خانواده و فرزندان کار و تلاش کند، همانند مجاهد در راه  خداست».

بنابراین زن و شوهر همانند دو مجاهدند؛ که یکى بیشتر در خانه و دیگرى  بیشتر در بیرون از خانه، هم پاى یکدیگر کوشش کرده و بنیان ثبات خانواده و  روابط دوستانه و صمیمانه را شکل مىدهند و نزد خداوند از جایگاهى شایسته  برخودار مىگردند.

آشنایى به امور همسردارى، خانهدارى و اصول تربیتى براى هر دخترى که  زندگى مشترک را شروع مىکند؛ لازم و بایسته است تا در پرتو آن بتواند امنیت و  آرامش را در محیط خانه فراهم نماید. امروزه لازم است دورههاى آموزشى براى  زوجهاى جوان حتى قبل از ازدواج برگزار گردد و یا حداقل از طریق مطالعه و  دقت در تجربه دیگران بتوانند استحکام بنیاد خانه و خانواده را تضمین کنند.

حسن خلق که در آیات قرآنى از آن سخن به میان آمده و حتى پیامبر با عنوان  «إِنَّکَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِیمٍ»[۶] مورد تمجید و ستایش خداوند قرار گرفته، به معناى نرمخویى، نیک گفتار بودن و گشادهرویى با دیگران است.

بنابراین با توجه به کاربردها و مصادیقى که قرآن براى حسن خلق بیان داشته  مىتوان گفت که «حسن التبعل»؛ «و نیکوهمسردارى از سوى خانمها» به معناى  رفتارها و هنجارهاى نیک و حتى فراتر از آن است. همچنان که خوشرویى و  تلاش و فداکارى مرد در ردیف جهاد دانسته شده و چنین مردى را مجاهد در راه  خدا برشمرده است.

 

 

پی نوشت ها


[۱] – روم۳۰، آیه ۲۱٫

[۲] – در سوره اعراف آیه ۱۸۹ نیز تعبیر سکونت و آرامش آمده است.

[۳] – وسائلالشیعه، ج ۱۴، ص ۴۱٫

[۴] – مستدرکالوسائل، ج ۸، ص ۹٫

[۵] – وسائلالشیعه، ج ۱۲، ص ۳۴٫

[۶] – قلم ۶۸، آیه ۴٫