مدتى است که هنگام صحبت کردن کلمات را نمىتوانم خوب ادا کنم و این باعث نگرانى من شده است. آیا من مبتلا به لکنت زبان شدهام، اصلاً مىخواستم بدانم لکنت زبان چیست و انواع آن را برایم توضیح دهید؟ در صورت امکان درمان آن را برایم بیان کنید.
معمولاً لکنت زبان از دوران کودکى آغاز مىشود و به ندرت فردى که در دوران کودکى لکنت ندارد، در بزرگسالى دچار آن مىشود. البته در موارد خاصى و بر اثر حوادث ناگهانى (مثل سیل، زلزله، آتشسوزى، تصادف و جنگ و درگیرى) ممکن است افراد بزرگسال نیز دچار اختلال در گفتار و لکنت شوند. گاهى در دوران بلوغ نیز افرادى که به نحوى لکنت زبان داشتهاند، مجددا دچار لکنت زبان مىشوند. در واقع سن و شرایط و ویژگىهاى دوران بلوغ، در تغییر شکل و یا شدت لکنت نقش دارد. لکنت زبان معمولاً در میان پسران، بیشتر از دختران هست و در بررسىها و تحقیقات مختلف، پسران سه برابر بیشتر از دختران، مبتلا به لکنت زبان مىشوند.[۱]
انواع لکنت
به طور کلى به دو نوع لکنت مىتوان اشاره کرد:
۱ – لکنت کلونیک یا حالت تکرار در بیان کلمه؛ در این نوع از لکنت فرد مبتلا یک سیلاب از کلمهاى را با سرعت و تشنج بیان مىکند؛ مثلاً کلمه «پدر» یا «خودم» را چنین بیان مىکند: «پ پ پ پدر» و «خ خ خ خودم».
۲ – لکنت تونیک یا توقف در تلفظ: این نوع لکنت در اثر توقف چند ثانیهاى عضلات تلفّظى به وجود مىآید. فرد مبتلا به این نوع لکنت، هنگام اداى کلمات به شدّت به خود فشار مىآورد و بعد از چند ثانیه، به طور ناگهانى کلمه را بیان مىکند.
علل لکنت زبان
تاکنون علل بروز لکنت به طور دقیق بیان نشده است؛ آنچه مسلّم است اینکه لکنت علت واحدى ندارد؛ بلکه معلول علل گوناگون بدنى، عاطفى و اجتماعى و یا ترکیب این عوامل است. ناراحتىهاى عصبى، ناسازگارىهاى اجتماعى، اختلال در دستگاه عصبى و ناهنجارىهاى خفیف فیزیولوژیکى، در به وجود آمدن لکنت زبان نقش دارند.
روشهاى اصلاح و درمان لکنت زبان
خوشبختانه امروزه روشهاى مختلفى براى درمان لکنت زبان ابداع شده است که به اختصار بیان مىکنیم.
۱ – روشهاى زبانى تلفظى ؛ در این روش، بر اصلاح تلفّظ و باز پرورى ریتم تنفس، تأکید مىشود.
۲ – روش دوجانبه یا مکمل ؛ در این روش جنبههاى دوگانه فکر و زبان باز پرورى مىشود.
۳ – روشهاى روان درمانى ؛ این روش بیشتر براى افرادى به کار گرفته مىشود که دچار کشمکشهاى عاطفى و اختلالات روانى هستند.
۴ – روش دارو درمانى ؛ که در آن از داروهاى ضد اضطراب و آرام بخش استفاده مىشود.
۵ – روش رفتار درمانى ؛ بر اساس این که لکنت زبان ناشى از رفتارهاى سازش نایافته و یا نابهنجار است، در این روش به اصلاح و تغییر رفتار فرد مبتلا به لکنت پرداخته مىشود.
۶ – روش خود درمانگرى ؛ این روش بیشتر براى بزرگ سالانى که انگیزه قوى براى رفع مشکل خود دارند، مورد استفاده قرار مىگیرد.[۲]
البته این روشها به جز روش خود درمانگرى، باید از سوى مشاور یا روان پزشک ارائه شود که در این نوشتار جاى بحث و بررسى آنها نیست.
پی نوشت ها
[۱] – براى مطالعه بیشتر ر.ک: پریرخ دادستان، روانشناسى مرضى تحولى از کودکى تا بزرگسالى، ج ۳، اختلالهاى زبان، ج ۳، ص ۶۵، انتشارات سمت، چاپ اول ۱۳۷۹٫
[۲] – غلامعلى افروز، مقدمهاى بر روانشناسى و آموزش و پرورش کودکان استثنایى، ص ۹۲ و ۹۳، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ چهاردهم، ۱۳۷۴ ؛ همان، خود درمان گرى .
پاسخ دهید