دکتر عصام العماد در روستای العماد از توابع شهر الصباد در جنوب یمن به دنیا آمد. طولی نکشید که به عربستان سعودی رفت و در آنجا توانست وارد مدرسه وهابی ها شود تا به تحصیل علوم دینی بپردازد. وی علوم عقیدتی را توسط مفتی اعظم عربستان، بن باز و بقیه مشایخ وهابی فراگرفت و پس از آن توانست وارد دانشگاه علوم دینی وهابیت شود. مطالعه و خواندن کتابهای ابنتیمیه و محمد بن عبدالوهاب، تأثیر بسزایی در ایجاد تنفر از شیعیان در عصام به وجود آورد؛ تنفری که زیاد به درازا نکشید؛ چرا که وی با خواندن کتابهای سید قطب درباره شخصیت و فضیلت امام علی علیه السّلام و پاسخهای سید قطب به نوشتههای ابنتیمیه باعث شد که تنفر عصام ازشیعیان به کلی از بین برود و پس از آن انقلابی در درون او و بسیاری از طلاب و علمای وهابی ایجاد شود. عصام العماد دارای مدرک دکترا در رشته علوم حدیث و از سال ۱۳۶۷ ساکن شهر مقدس قم میباشد. او هم اکنون از علمای مستبصر شیعه است که در دروس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم حضور دارد. وی هم اکنون استاد دانشگاه بین المللی المصطفی (ص) است.
این مجموعه، پرسش های این وهابی مستبصر از علمای سلفی می باشد.
پرسش
آیا مذهب سلفیت چیزی به جز مسئله قبور است؟!
تبیین موضوع
این موضوع برای برخی از سلفی های معاصر اتفاق افتاد که یکی از آنان شیخ حسن الذاری بود. او بعد از آن سلفیت را ترک گفته و به جماعت اخوان المسلمین ملحق شد. گفت: در آغاز به تحقیق و بررسی فلسفه ی عبدالوهاب در باب توحید پرداختم.
کتاب توحید وی را مطالعه کردم و دریافتم که با صفات خداوند، نه به علم او، نه به صفات بزرگ او، نه به صفات منزه از ذات او و نه با هیچ چیز دیگری هیچ ارتباطی ندارد.
هنگامی که عقاید و فلسفه ی عبدالوهاب را بررسی کردم؛ دریافتم که در واقع این یک مبحث در مورد قبور است و نه شناخت خداوند! سپس در شرح مختصر سیره نبوی به جستجو پرداختم تا ببینم، نگرش و دیدگاه وی در مورد سیره چیست؟ آنگاه به این موضوع پی بردم که سیره رسول خدا صلی الله و علیه و آله را نیز با مبحث قبور بررسی می کند!
سپس فقه اسلامی محمد بن عبدالوهاب را نگریستم؛ و متوجه شدم که در تمامی کتب وی به بحث و تحقیق پیرامون مسئله ی احکام قبور و احکام توسل به قبور پرداخته شده است. در واقع گویی آن رساله عملی در باب فقه القبور است.
سپس به جستجو در تاریخ در نزد محمد بن عبد الوهاب پرداختم؛ دیدم که در موضوع تاریخِ قبور می نویسد!
شیخ الذاری می گوید: با خود گفتم، آیا هنگامی که مادر شیخ محمد بن عبدالوهاب او را به دنیا آورد، در یک مقبره راه می رفته است!؟ که موضوع قبور برای او به عنوان یک بحران تبدیل شده؛ و بزرگترین دغدغه وی مسئله قبور گشته است!
هنگامی که عالم سودانی حسن ترابی به حکومت رسید، به او گفتند: وهابی ها تو را نخواهند پذیرفت؛ پاسخ داد: الحمد لله! شیخ محمد بن عبدالوهاب آنها را با قبور مشغول کرد، تا قصور را برای ما ترک کنند!!
پاسخ دهید