گناه هم همانند علت های دیگر در تقدیرات انسان به طور کامل مؤثر می باشد، در قرآن کریم آیات فراوانی دیده می شود که خداوند متعال می فرمایند، علت عذاب الهی و یا مرگ زودرس افراد و یا سقوط حکومت و تمدن ها را عملکرد زشت و گناه مردم و ظلم و تجاوزگری حکومت ها معرفی کرده است. در سوره آل عمران در جریان جنگ احد می  فرماید «إِنَّ الَّذِینَ تَوَلَّوْاْ مِنکُمْ یَوْمَ الْتَقَی الْجَمْعَانِ إِنَّمَا اسْتَزَلَّهُمُ الشَّیْطَانُ بِبَعْضِ مَا کَسَبُواْ وَلَقَدْ عَفَا اللّهُ عَنْهُمْ»؛[۱] «کسانی از شما که روز برخورد آن دو گروه(مؤمن و مشرک) در میدان احد روی برتافتند و گریختند تنها شیطان آنان را به سبب برخی از گناهان که مرتکب شده  بودند لغزانید ولی خداوند از آنها درگذشت».

چه بسا عمر فردی به طور طبیعی هفتاد سال باشد، مشروط بر این که عاق والدین نگردد، و چنانچه عاق والدین گردد به پنجاه سال تقلیل یابد. البته به همین شکل اگر فردی کار حسنه ای انجام دهد نیز تقدیرات او تغییر می پذیرد.

خداوند می  فرماید «اگر آنان تورات و انجیل و سایر کتاب های آسمانی را که از جانب پروردگارشان به آنان فرو فرستاده شده است برپا می داشتند قطعاً از بالای سرشان و زیر پاهایشان بهره های فراوانی می بردند.»[۲]

از این رو هم اعمال نیک و هم اعمال زشت در تبدیل شدن تقدیر و قضا تأثیر مستقیم دارند. 

 

منبع:نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها / مؤلف:علیرضا حیدرزاده/پرسش وپاسخ دانشجویی


[۱] – آل‌عمران (۳)، آیه ۱۵۵٫

[۲] – مائده (۵)، ۶۶٫