بارها زوایای عرفان کیهانی یا عرفان حلقه را کاویدهام و بدان از جهات گوناگون نگریستهام اما هیچگاه نتوانستهام با آن ارتباط برقرار کنم و آن را همواره نوعی عوامفریبی عمدی/سهوی دانستهام. سعی خواهم کرد به شکلی مختصر آنچه مرا از این باور به دور میدارد شرح دهم:
“عرفان” همانگونه که از نامش پیداست علم گریز است. هیچ اثبات علمی ندارد و با بازیگوشی میان علم وشبه علم در نوسان است. عرفان های نوظهور، هرجا صحبت از علم می شود خود را به متافیزیک و خارج از دنیای علم متصل می دانند و هرجا به عوام برمی خورند مدعی پایه های مستحکم علمی می شوند. بیاید به شکل مشروح غیرعلمی بودن این ادعا را بنا به مقاله فوربس بررسی کنیم:
۱ – ادعای مدعیان هیچ منبعی غیر از خودشان ندارد. به بیان دیگر هیچ سیستم و ارگان دیگری توان اثبات آنچه آنان ادعا میکنند ندارد. علم همانگونه که گفته شده عرصه آزمایش های قابل تکرار است.(به عنوان مثال جاذبه زمین علم است و شما می تواند مطمئن باشید که وقتی یک کتاب را از ارتفاع رها کنید بر زمین خواهد افتاد. هرکس دیگری هم می تواند این آزمایش را تکرار کند و نتیجه مشابه بگیرد) اما ادعای آنها قابل تکرار نیست. حتی در مورد درمان نیز هیچ توفیق علمی نداشته اند و از دعا و دخیل جلوتر نرفته اند.(مثلاً اگر آنها توان درمان دارند باید ۵۰۰ بیمار را در حضور شاهدان علمی انتخاب و ۹۰درصد آنها را درمان کنند تا روش آنها قابل بررسی علمی باشد)
۲ – همه آنچه مدعیان و باورمندان به این روش می گویند ناشی از شهادت دوست و آشنا و فامیل یا خودشان است و منبع دیگری آن را تایید نمی کند. درمان شدن با این روش ها چون هیچگاه در عرصه علم تایید نشده، می تواند فقط اثرات تلقینی یا درمان توسط عوامل دیگر باشد.
۳ – در باورهای این افراد همیشه ذکری از توطئه و مخالفت های مخوف سیستماتیک به میان می آید. اینکه سیستم دینی کشور جلوی باور بسیار خوب آنها را گرفته و یا گروهی مخوف از غول های درمانی و دارویی برای سود بیشتر جلوی آنها را سد کرده اند. این ادعا بیشتر در توهم توطئه طبقه بندی می شود.
۴ – پشت این ادعا و عرفان همیشه به شکل غریبی اهداف مالی یا سودای قدرت و شهرت دیده می شود. کلاس های این عرفان بسیار هزینه بر و موفقیت در آن بدون ضمانت است. افراد فراوانی از این دکان به سود سرشار و قدرت و شهرت رسیده اند. همیشه می توان به کسی که پول فراوان داده و از عرفان به جایی نرسیده گفت که حضور قلب کافی نداشته، قسمتش این بوده، خواسته شعور جمعی کیهان چیز دیگری بوده، مشیت او بر این قرار نگرفته یا مجموعه شعور منفی و مضر پیروز شده.
۵ – در مدعیان آنها از کلمات پیچیده و نامانوس و گاه من درآوردی استفاده شده تا عوام را تحت تاثیر آن قرار دهند. هیچکدام از مدعیات در برابر علم روز قابل دفاع نیست.
۶ – نوعی سفسطه و مغالطه در ارائه اطلاعات: در این عرفان سعی شده که برخی واقعیات علمی با شبه علم و دروغ به شکلی ظریف مخلوط و به مخاطب دیکته شود. به بیان دیگر با استفاده از اصولی که مخاطب غیرمتخصص به شکل بدیهی پذیرفته (نیکی و بدی در جهان و اندکی از اصول ابتدایی فیزیک و ریاضی) ملقمه ای نامربوط به او خورانده می شود و برای اثبات درستی به همان واقعیات علمی اشاره می شود. (مثال با فرض اطلاع اندک مخاطب از ریاضی: دودوتا برابر با چهار است، پس بیست ضرب در بیست برابر است با چهل) نوع دیگر سفسطه و عوامفریبی استفاده از واژه ها و علومی ست که برای مخاطب معمول ناشناخته و دشوار است. کلماتی از جمله انرژی و کیهان و کوانتوم و غیره که عموم با تعریف درست و دقیق آن آشنایی ندارند، گاه بازیچه عوامفریبان می شود.
برای مطالعه بیشتر در این زمینه:
با این ۱۰ پرسش ادعاهای دروغین علمی را تشخیص دهید
طاهری به عنوان سرشاخه این عرفان برای ایجاد وجهه علمی از آنچه مدعی شده است، بارها تلاش کرده تا نام خود را با علم پیوند بزند اما هیچگاه موفق نبوده. بیایید به تفصیل ادعاهای اورا بررسی کنیم:
۱ – دریافت دکترای افتخاری از دانشگاه طب سنتی ارمنستان و اکوانرژی آذربایجان: دانشگاه های فوق به لحاظ ارزش مدرک و رتبه علمی عملاً هیچ جایگاه و ارزشی در مجامع آکادمیک دنیا ندارند. مدارک افتخاری دیگر مراکز نیز ارزش علمی نداشته و گاه به پاس تلاش فردی در زمینه خاص به او اهدا می شود و نشان از تحصیل یا سواد معادل دکترا ندارد. همچنین به استنادوبسایت تابناکاین مدارک نیز تقلبی و به جهت کلاه برداری داده شده که پس از مدتی نیز منقضی شده است.|۱۸۰۳۳۹_۶۷۹
۲ – مدال طلای اداره ثبت اختراعات و نوآوری های پژوهشی فدراسیون روسیه در نمایشگاه بین اللملی INNOVA بروکسل: نماشگاه فوق با ثبت نام و ارائه مدارک و پرداخت هزینه به هرکس غرفه ای ارائه می دهد تا اختراعش را به نمایش بگذارد. در پایان از مخترعین تجلیل شده و به هرکدام نشانی اهدا می گردد. این نمایشگاه نیز به لحاظ علمی و ارزش فنی جایگاهی ندارد و مدرک آن نیز قابل ارائه به هیچ ارگان علمی نیست. شما هم می توانید با پر کردن این فرم و پرداخت هزینه در این نمایشگاه شرکت کرده و مدرک بگیرید! ostadd
3 – نشان لیاقت علمی و پژوهشی و درجه آفیسر OFFICERاز کاخ سلطنتی پایتخت اروپا (بروکسل، بلژیک): منبع این ادعا معلوم نیست. ارگان/سازمان/مقری بنام “کاخ سلطنتی پایتخت اروپا” وجود ندارد. این ادعا هم در راستای شرکت در نمایشگاه بلژیک است که در مورد قبل(۲) به آن اشاره شد. نشان آفیسر از نشان های فرانسوی است که تنها از جانب رئیس جمهور فرانسه اهدا میشود نه هیچ شخص دیگری. شایان ذکر است که برعکس ادعای وبسایت عرفان حلقه نشان شوالیه بالاتر از آفیسر است. این نشان قابل پیگرد قانونی از طرف دولت فرانسه است.
۴ – مدرک تائیدیه رسمی “International Medical Forum” مسکو: مشخص نیست این مکان نامعلوم چه چیزی و چه مدرکی را تایید کرده است. اما این مرکز کجاست؟ این مرکز طبق وبسایت خودش تنها یک گروه ساده است که نمایشگاه هایی در زمینه های مختلف (سیمان/زنان باردار/سفر و ..) برگزار میکند و حضور شما را در نمایشگاه تایید می نماید.
شما هم با ثبت نام و پرداخت مبلغ مورد نیاز می توانید چند مدرک از این شرکت گمنام روسی بگیرید.
۵ – محقق برتر نمایشگاه نوآوری های اروپا به نقل از وبسایت عرفان حلقه: این ادعا هم از ضعف بنیادین رنج می برد. مدرک اهدایی را اینجا می توانید ببینید (پی دی اف). نمایشگاهی با این همه ادعا از ایمیل یاهو استفاده می کند؟؟؟ چگونه ممکن است یک نمایشگاه تخصصی در همه زمینه ها شامل “طبیعت و کنترل آلودگی های زیست محیطی، انرژی، کشاورزی و محصولات غذایی، پزشکی، مراقبت های درمانی، مهندسی مکانیک و غیره” فعالیت کند؟؟؟ وبسایت این نمایشگاه تنها به زبان لهستانی است و امکان بررسی بیشتری موجود نیست. این نمایشگاه های بی ارزش تنها در ایران توسط بازاریاب ها به افراد گمنام معرفی می شود تا با دریافت مدرک آنها، مدعیان فردا باشند.
۶ – ثبت اختراع (PATENT) و تئوری علمی استاد محمدعلی طاهری در زمینۀ مهندسی نرم افزاری مولکول در جوامع علمی بین المللی: برای این ادعا هیچ مدرکی ارائه نشده، تنها به آدرس چند وبسایت ثبت اختراع اشاره شده که فاقد وجاهت قانونی و ارزش است. اما اگر مدرکی هم ارائه شده بود فاقد ارزش بود. ثبت ایده یا اختراع کار دشواری نیست و ثبت شدن آن نشان از ارزشمند بودن آن نخواهد بود. روزانه هزاران اختراع بی ارزش در جهان ثبت می شود و شما هم می توانید با یک ایده چرند اما تازه را با پرداخت هزینه و ارسال مدارک ثبت کنید.
این ادعا و دیگر ادعاهای ایشان تنها نشان از شرکت کردن او در چند نمایشگاه بی ارزش و گمنام است و هیچ کدام ارزش علمی و آکادمیک ندارد.
اما چرا عرفان حلقه همچنان می تازد و بر طرفدارانش افزوده می شود؟
ادعاهای واهی مدعیان شامل مدارک جعلی وبی ارزش و استفاده از اصطلاحات خودساخته که به این ماجرا وجهه علمی می بخشد.
دین نوین: این یکی هم مثل خیلی از اعتقادات نوین تنها اعتقادات قبلی را با کمی دستمالی و زیباتر کردن به مشتری ارائه میکند. وقتی بشر به چیزی برای باور نیاز دارد می توان به او چیزی داد که به نظرش زیباتر و جذاب تر باشد. اعتقادی که شاید هیچ ارزشی نداشته باشد اما در نگاه عوام جذاب باشد. سایمنتولوژی نیز کپی برداری مضحکی از عرفان های هندی یا ادعاهای واهی گروهی از راهبان ساینتولوژی است.
امید: آنها با قرار دادن دو نیروی خیر و شر در برابر یکدیگر به مردم امید می دهند. امید اینکه شعور کیهان به آنها کمک خواهد کرد وشکست ها را می توان به گردن شر یا غیرارگانیک ها (موجودات شرور در باور این عرفان) انداخت. همچنین باورمند کردن فرد به این مقوله که برای بهبود یا پیروزی نیازمند کمک دیگر باورندان است؛ این روحیه را ایجاد میکند تا به تحمیق جمعی بپردازند. در واقع آنها با تلقین و باد کردن یکدیگر به باور گروهی کمک میکنند.
فرار از واقعیات علمی: وقتی فردی در برابر واقعیات علمی شکست می خورد یا راه تجربی و علمی را سخت می یابد نیازمند راهی دیگر است. یک بیمار ام اس یا سرطانی گاه چاره ای جز پذیرش این ادعاها نمی بیند. او یا بایستی خود را به علم پزشکی بسپارد (که تاکنون نتوانسته جواب مشخصی به او بدهد) و یا به دامن عرفان و دین و عقیده های نوظهور پناه ببرد که پر از امید (هرچند واهی) است؛ مسلماً انسان ضعیف یا غیرعلمی راه دوم را انتخاب خواهد کرد.
عده ای از باورمندان این روش در ضمن مناظره مدعی شدند که به علت بیخبری و کوردلی ما نمی توانند عقیده درستشان را به کرسی بنشانند. جالب است بدانید که یک استاد دانشگاه هارواد در تحقیقی جالب از مدعیانی خواست تا برای درمان یک بیمار که تحت مداوای قلب بود دعا کنند و ثابت کرد که این دعا هیچ تاثیری نداشته است.
روش های عوامفریبی پیچیده که گاه شبیه معجزه به نظر می رسد. در اینباره میتوانید فیلم و مقاله “معجزه برای فروش” را ببینید
طبق منشور جهانی حقوق بشر هر فردی حق دارد به دین یا عقیده شحصی پایبند باشد و این مقاله نیز قصد مقابله با باور فردی اشخاص را نداشته و تنها تلاش شده که جنبه علمی آن به چالش کشیده شود و ادعای علمی و فنی بودن آن زدوده و زوایای تاریک آن روشن گردد. می توان این نوشته را بسط و گسترش داده و از ابعاد دیگری به این ادعا پرداخت. کمک خوانندگان می تواند بسیار مفید و در بهبود این نوشتار موثر باشد.
منبع:پرسمان
پاسخ دهید