با سلام و احترام در کتاب تشیع علوی و تشیع صفوی دکتر علی شریعتی مطلبی به چشمانم خورد که برایم سؤال برانگیز بود. در این کتاب راجع به مادر امام سجاد(ع) صحبت شده بود و روایاتی از کتاب بحارالانوار نقل شده بود که دکتر شریعتی از لحاظ سندی و تاریخی و عقلی اثبات کرده اند که نام مادر امام سجاد(ع) شهربانو،دختر یزدگرد ساسانی نبوده است و اینکه در روایات آورده شده چنین چیزی غلط است.خواهشن جواب استدلالی راجع به سخن دکتر شریعتی بدهید و بگویید که طبق اخبار صحیح و مؤثق نام مادر امام سجاد(ع) چیست؟
با سلام سوال شما را باید از دو بُعد مورد بررسی قرار داد: ۱٫ از بُعد تاریخی ۲٫ از بُعد حدیثی (به دلیل وجود روایتی در این زمینه).۱ از بُعد تاریخی: اصل داستان که یزدگرد دختری به نام شهربانو یا نام دیگر داشته و به افتخار عقد زناشویی حسین بنعلی(ع) و مادری امام سجاد(ع) نائل شده باشد، از نظر مدارک تاریخی سخت مشکوک است. مورخین عصر حاضر عموماً در این قضیه تشکیک میکنند و آن را بیاساس میدانند. میگویند در میان همه مورخین، تنها یعقوبی جملهای دارد به این مضمون که گفته است: «مادر علی بن الحسین(ع) «حرار» دختر یزدجرد بود و حسین(ع) نام او را غزاله نهاد». از مورخین عصر حاضر که در مورد ایشان اشکالات عمده و متینی مطرح کرده است میتوان به استاد سید جعفر شهیدی اشاره نمود (غالب نویسندگان نیز مطلب خود را از ایشان گرفتهاند) ایشان در کتاب «زندگانی علی بن الحسین» در همان صفحات ابتدایی به مناسب نام مادر ایشان نکات جالب توجهی را بیان نمودهاند. سعید نفیسی در «تاریخ اجتماعی ایران» آن را افسانه میداند. حتی برخی از اسلام شناسان غربی همچون: «ادوارد براون» این داستان را مجعول میدانند. «کریستن سن» نیز قضیه را مشکوک تلقی میکند.۲٫ از بُعد حدیثی: در پارهای از احادیث پیوند زناشویی امام حسین(ع) با دختر یزدگرد، تأیید شده است. از آن جمله روایتی است که در کتاب کافی آمده است و میگوید: دختران یزدگرد را در زمان عمر به مدینه آوردند و دختران مدینه به تماشا آمدند. عمر به توصیه امیرالمؤمنین (ع) او را آزاد گذاشت که هرکه را میخواهد انتخاب کند و او حسین بن علی(ع) را انتخاب کرد. [۱] نقد و بررسی این روایت: اولا: مضمون این روایت هرگز با گزارشات تاریخی سازگاری ندارد.ثانیا: در سند این روایت دو نفر قرار دارند که حضورشان در سلسله سند، این روایت را غیرقابل اعتماد کرده است: یکی «ابراهیم بن اسحاق احمری نهاوندی»[۲] است.
علمای رجال، وی را از نظر دینی متهم میدانند و اخبار، گزارشات و روایات او را غیرقابل اعتماد میشمارند. دیگر «عمرو بن شمر»[۳] است که او نیز کذّاب و جَعّال خوانده شده است. نتیجه: با توجه به اشکالاتی که در این روایت وجود دارد، همان قول تاریخ نگاران تقویت میشود. پس ازدواج امام حسین(ع) با دختر یزگرد سوم پادشاه امپراطوری ساسانی کاملا مورد تردید است. اما آنچه یقینی است ازدواج ایشان با دختری است که در سرزمینهای ایرانی یا مجاور آن (طبق نقل برخی وی از اهالی سند و طبق نقل برخی دیگر از اهالی کابل بوده است) به اسارت در آمده و پس از انتقال به مدینه به همسری امام حسین (ع) در آمده است. بهترین کتابی که در این زمینه میتواند به شما کمک کند کتاب استاد «سید جعفر شهیدی» به نام ، زندگانى على بن الحسین(ع) (تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی،۱۳۷۴ ش، چاپ ششم) است. ایشان در صفحات نخستین این کتاب، با قلمی زیبا به بیان، شرح و نقد این مسئله پرداخته است.[۱] . مرحوم کلینی، الاصول من الکافی، کتاب الحجّه، باب مولد علی بن الحسین(ع)، روایت اول.[۲] . عبارت الشیخ طوسی در مورد ایشان چنین است : «إبراهیم بن إسحاق أبو إسحاق الأحمری النهاوندی ،کان ضعیفا فی حدیثه ، متهما فی دینه» (آیه الله خویی، معجم رجال الحدیث، چاپ ۵، ۱۴۱۳ق، ج۱، ص۱۸۵؛ همچنین در این مورد میتوانید ر.ک: شهید مطهری، مجموعه آثار، ج۱۴ (خدمات متقابل اسلام و ایران)، صفحه۱۲۲٫ به نقل از سایت تبیان.[۳] . «مرحوم نجاشی» رجال شناس بزرگ شیعی در مورد وی مینویسد: «عمرو بن شمر أبو عبد الله الجعفی ، عربی ، روى عن أبیعبد الله علیه السلام ، ضعیف جدا» روایات این شخص واقعا ضعیف است. (آیه الله خویی، معجم رجال الحدیث، چاپ ۵، ۱۴۱۳ق، ج۱۴، ص۱۱۶).
منبع:پرسمان
پاسخ دهید