آیا درست است انسان از خدا بخواهد برای او نشانه ای قرار دهد؟ مثلاً برای این که شخص مطمئن شود راه را درست می رود، از خدا این تقاضا را داشته باشد که خدا نشانه ای برای او قرار دهد؟

پاسخ اجمالی

اصل این درخواست ایرادی ندارد و برای بسیاری از اولیای الهی – و حتی افراد عادی –  چنین درخواستی مورد اجابت قرار می گیرد؛ همان طور که حضرت زکریا(ع) از خداوند نشانه خواست و خداوند او را راهنمایی کرد: «گفت: پروردگارا، نشانه اى براى من قرار ده! فرمود: نشانه تو این است که سه شبانه [روز] با این که سالمى با مردم سخن نمی گویى».[۱]
و همانگونه که حضرت ابراهیم(ع) برای اطمینان قلبی خود نسبت به معاد از خدا درخواست کمک کرد.
[۲]
اما این بدان معنا نیست که هر فردی با آن که امکان تحقیق بیشتر را دارد، تقاضای نشانه کرده و در صورت عدم موافقت پروردگار با این درخواستش، راه حق را باطل بپندارد.

 

 

 

[۱]. «قالَ رَبِّ اجْعَلْ لی‏ آیَهً قالَ آیَتُکَ أَلاَّ تُکَلِّمَ النَّاسَ ثَلاثَ لَیالٍ سَوِیًّا»؛ مریم، ۱۰؛ ر.ک: طباطبائى، سید محمد حسین‏، المیزان فى تفسیر القرآن، ج ‏۱۴، ص ۱۸، قم، دفتر انتشارات اسلامى‏، چاپ پنجم‏، ۱۴۱۷ق.

[۲] . «وَ إِذْ قالَ إِبْراهیمُ رَبِّ أَرِنی‏ کَیْفَ تُحْیِ الْمَوْتى‏ قالَ أَ وَ لَمْ تُؤْمِنْ قالَ بَلى‏ وَ لکِنْ لِیَطْمَئِنَّ قَلْبی‏»؛ بقره، ۲۶۰٫