امروزه تلفن همراه با وجود مزیّت های زیاد، به عنوان یک تکنولوژی، نگرانی هایی را هم برای جوامع بشری به همراه آورده است؛ به طوری که در همین منطقه خاورمیانه کشورهایی وجود دارد که اوّلین عامل طلاق آنها همین تلفن همراه است! امروزه در مراکز مشاوره نیز شاهد هستیم که بخشی از مشکلاتی که بین خانواده ها به وجود میآید، در همین تکنولوژی ریشه دارد.
چاقوی دو لبه!
ما نمیخواهیم بگوییم که این تکنولوژی خوب است یا بد؛ امّا باید بگوییم که همه تکنولوژی ها مانند یک چاقوی دو لبه هستند که هم لبه مثبت دارند و هم لبه منفی و بستگی دارد که ما از این وسیله چه طور در محیط خانه و محیط های اجتماعی استفاده کنیم.
جامعه باید برای استفاده از این تکنولوژی ها، فرهنگ سازی صحیحی داشته باشد تا خانواده ها و افراد از لبه مثبت این چاقوی دولبه استفاده کنند و بهره بگیرند؛ ولی متاسفانه میبینیم که در بسیار از خانواده ها این طور نیست.
آسیب های گوشی های پیشرفته
متأسّفانه در این تصاویر ممکن است خلاف شرع و خلاف اخلاق وجود داشته باشد که همه ی جوامع بشری در اشتباه بودن آن هم نظر هستند. در این زمینه آماری وجود دارد که هرچند آمار رسمی نیست، ولی حاصل تجربیات ما در مشاورات است. در نسل قبل، یعنی در حدود دوازده سال پیش، نوجوانان تا حدود سن پانزده و شانزده سالگی، شاید کمتر از ده درصد تجربه دیدن تصاویر مبتذل را داشتند؛ ولی امروز این عدد به بالای پنجاه درصد رسیده است و عمدتاً این تلفن های همراه هستند که این معذلات را به وجود آورده اند.
کودکان در معرض آسیب
حتّی امروزه کودکان نیز در معرض این آسیب قرار گرفته اند؛ زیرا از آن جا که کنجکاو هستند، گاهی اوقات تلفن همراه خانواده خود یا دوست و اقوام را بر میدارند و وارد منوهای مختلف آن میشوند و به همین سادگی زمینه ی آسیب برای آنها فراهم میشود.
والدین باید سعی کنند که تلفن همراه را به عنوان یک وسیله ی ارتباطی برای خانواده قرار دهند؛ آنها نباید به دنبال گوشی هایی با قیمت و مدل های آنچنانی باشند؛ چراکه لزومی برای این کار نیست و برای استفاده صحیح از این برنامه ها میتوان از کامپیوتر شخصی استفاده کرد. حتّی اگر الگوهای غلطی را در اطراف و در میان آشنایان میبینیم، باید آنها را مذمّت کنیم و آنها را از خطرات و آسیب ها باخبر سازیم.
دور شدن از معنویات
گاهی این تکنولوژی ها مردم را از معنویات هم دور میکند؛ به عنوان مثال وقتی در حرم آقا علی بن موسی الرضا علیه السلام، دقّت میکنیم، میبینیم که جمع زیادی از آدم ها به جای خواندن دعا ومناجات و پرداختن به امور معنوی، مدام مشغول گوشی تلفن همراه خود هستند و با آن عکس و فیلم میگیرند یا به کارهایی از این قبیل میپردازند.
پاسخ دهید