مجلس خبرگان به طور سالانه، اجلاسیههاى برگزار مىکند (معمولاً دو  نشست)، که هر اجلاسیه عادى خبرگان، دو روز پىدرپى، در دو  نوبت صبح و عصر برگزار مىشود. رسمیت جلسات مجلس خبرگان با حضور دو  سومِ نمایندگان است. مصوبات مجلس خبرگان نیز با موافقت اکثریت مطلق (نصف به علاوه یک ) حاضران معتبر است مگر در مورد تعیین رهبرکه موافقت دو سوم حاضران مىباشد. علاوه بر آن، صورت جلسه انتخاب رهبر باید به امضاى همه اعضاى حاضر در جلسه برسد.[۱]

الف. اجلاسیه فوقالعاده

در مواردى که هیئت رئیسه لازم بداند، یا ده  نفر از اعضا به صورت کتبى پیشنهاد دهند، اجلاسیه فوقالعاده تشکیل مىگردد. تاکنون مجلس خبرگان ۳  اجلاسیه فوقالعاده داشته است:

۱ – در آبان ۱۳۶۲؛

۲ – پس رحلت حضرت امام (رحمه الله) در ۱۴ خرداد ۱۳۶۸ و تعیین آیهاللّه خامنهاى به عنوان رهبر؛

۳ – مرداد ۱۳۶۸ پس از همه پرسى بازنگرى قانون اساسى.[۲]

 

ب. اجلاسیه عادى

موضوعات این نشستها، مباحث مربوط به اصل یکصد و یازدهم قانون اساسى، مسایل مربوط به رهبرى و تبادل نظر براى یافتن شیوه عمل بهتر در جهت ایفاى مسئولیتهاى خطیر خبرگان و پیشنهاد آن به مقام رهبرى مىباشد.[۳] در هر جلسه، پیش از طرح دستور جلسه، چهار  نفر از نمایندگان، هر یک به مدت پانزده دقیقه مىتوانند نطق پیش از دستور داشته باشند. پس از آن، دستور جلسه مطرح مىشود. دستور کار جلسهها و اجلاسیههاى خبرگان را هیئترئیسه تعیین مىکند.

در هر اجلاسیه، هیئترئیسه مىتواند متناسب با گزارش ارائه شده توسط کمیسیون سیاسى ـ اجتماعى، درباره مسائل امنیتى، فرهنگى، اقتصادى و اجتماعى و مسائل مهم داخلى و جهانى، تا آنجا که به وظایف خبرگان مربوط مىشود، از مسئولان و نخبگان مربوطه، براى ارائه گزارش، دعوت کند. مدت ارائه گزارش، یک ساعت خواهد بود. همچنین هیئترئیسه ممکن است طبق ماده ۱۶ آییننامه، از مسئول یا مسئولان نهادهایى که مستقیماً زیر نظر رهبرى اداره مىشوند، براى ارائه گزارش، دعوت کند.

هر یک از کمیسیونها نیز موظف است در هر اجلاسیه، گزارشکار خود را به خبرگان ارائه کند. همچنین مىتوانند موضوع مهمى را که در کشور مطرح است به هیئت رئیسه پیشنهاد و مسئولان و افرادى را که مىتوانند در این زمینه پاسخگو باشند (اعم از اعضاى مجلس خبرگان یا خارج از آن) معرفى کنند. آییننامه داخلى مجلس خبرگان، موضعگیرى درباره مسائل مهم داخلى را جزو وظایف این نهاد نشمرده است؛ اما بر اهمیت بیانیههاى خبرگان، که دراینباره صادر مىشود، تأکید کرده است. در هر اجلاسیه، کمیتهاى براى تدوین محورهاى بیانیه، از سوى اعضا انتخاب مىشود. این کمیته پنج  نفره، نظریات اعضاى مجلس خبرگان را جمعآورى کرده، محورهاى اصلى بیانیه را براساس آنها تدوین مىکند. محورهاى پیشنهادى باید به تصویب خبرگان برسد. هیئترئیسه خبرگان، در چارچوب محورهاى مصوب، بیانیه اختتامیه را تدوین مىکند.

گفتنى است که کمیسیونهاى ششگانه مجلس خبرگان، در طول سال، داراى جلسههاى متعدد و مستمرى هستند.[۴]

 

 

پی نوشت ها


[۱] – مجلس خبرگان، پیشین، ص ۹۷٫

[۲] – همان، پاورقى.

[۳] – مواد ۱۲ ـ ۱۴ و ۲۱ ـ ۱۹ آیین نامه داخى مجلس خبرگان رهبرى.

[۴] – پرسشها و پاسخهایى درباره مجلس خبرگان رهبرى، پیشین.