سالی که حکم فقهی حرام بودن گوشت خوک بر پیامبر(ص) نازل شد چه سالی بود و در کدام سوره آمده است؟
پاسخ اجمالی
حرمت گوشت خوک در سه آیه از آیات قرآن وجود دارد:
1 – «إِنَّما حَرَّمَ عَلَیْکُمُ الْمَیْتَةَ وَ الدَّمَ وَ لَحْمَ الْخِنْزیرِ وَ ما أُهِلَّ بِهِ لِغَیْرِ الله…»؛[1] جز این نیست که [خداوند] بر شما، مردار و خون و گوشت خوک و حیوانى را که [وقت تذکیه] نام غیر خدا بر آن برده شده حرام کرده است.
2 – «حُرِّمَتْ عَلَیْکُمُ الْمَیْتَةُ وَ الدَّمُ وَ لَحْمُ الْخِنْزیرِ وَ ما أُهِلَّ لِغَیْرِ اللهِ بِه…»؛[2] بر شما حرام شد [خوردن] مردار و خون و گوشت خوک و آنچه [در وقت کشتن] نام غیر خدا بر آن برده شد.
3 – «قُلْ لا أَجِدُ فی ما أُوحِیَ إِلَیَّ مُحَرَّماً عَلى طاعِمٍ یَطْعَمُهُ إِلاَّ أَنْ یَکُونَ مَیْتَةً أَوْ دَماً مَسْفُوحاً أَوْ لَحْمَ خِنزیرٍ فَإِنَّهُ رِجْسٌ أَوْ فِسْقاً أُهِلَّ لِغَیْرِ اللهِ بِه…»؛[3] بگو: در میان آنچه به من وحى شده [خوراک] حرامى بر خورنده اى که بخواهد بخورد نمی یابم مگر آن که مردار باشد یا خون ریخته شده [از رگ هاى حیوان] یا گوشت خوک – بدان جهت که همه پلیدند- یا ذبیحه اى که به نافرمانى نام غیر خدا [چه بت ها یا غیر بت ها هر چند از مقدسات] بر آن برده شده است.
برخی از دانشمندان علوم قرآنی گفته اند: آیه 145 سوره انعام اولین آیه ای بود که درباره اطعمه(خوراکی ها) در مکه نازل شد، که در آن به حرمت گوشت خوک تصریح شده است. سپس آیه 173 بقره و بعد از آن آیه 3 سوره مائده در مدینه نازل شدند.[4] اما با جستجویی که در منابع داشتیم، در اینکه آیه 145 سوره انعام دقیقاً در چه سال و ماهی نازل شده است، گزارش و روایتی نیافتیم.
منبع:اسلام کوئست
پی نوشت:
[1]. بقره، 173.
[2]. مائده، 3.
[3]. انعام، 145.
[4]. سیوطی، جلال الدین، الاتقان فی علوم القرآن، ج 1، ص 113، بیروت، دار الکتاب العربی، چاپ دوم، 1421ق.