بزرگان اهل معرفت، پنج مرتبه براى حضور قلب ذكر كردهاند:

مرتبه يكم: نمازگزار بايد اجمالاً بداند كه با خداوند سخن مىگويد و حمد و ثناى او را مىگويد؛ هر چند به معانى الفاظ توجّه نمىكند.

امام خمينى(ره) از استادش مرحوم شاه آبادى نقل مىكند: «اين مرتبه  مثل آن است كه فردى، قصيدهاى در مدح بزرگى بگويد و به بچهاى كه معناى آن را نمىداند، بدهد تا آن را در حضور آن بزرگ بخواند و به آن بچه بهفماند كه اين قصيده در مدح اين شخص بزرگ است. البته بچه احتمالاً مىداند، ستايش و مدح آن بزرگ را مىكند؛ ولى چگونگى آن را نمىداند».

مرتبه دوم: علاوه بر مرحله قبلى، به معانىكلمات و اذكار نيز توجّه مىكند و مىداند كه در نماز چه مىگويد و در اين مرحله، قلب تابع زبان است.

مرتبه سوم: اسرار عبادت و حقيقت اذكار، تسبيح، تحميد و ساير مفاهيم را مىفهمد و در حال نماز به آنها توجّه مىكند و خوب مىداند چه مىگويد و چه مىخواهد.

مرتبه چهارم: علاوه بر مراحل قبلى، اسرار و حقايق اذكار به طور كامل در عمق جانش نفوذ كرده و به مرحله يقين رسيده است. در اين صورت، زبان از قلب پيروى مىكند و چون قلب به آن حقايق ايمان دارد، زبان را به اذكار وادار مىكند.

مرتبه پنجم: در اين مرحله، نمازگزار به مرتبه كشف و شهود و حضور كامل مىرسد كه به اين مرحله، مرحله حضور قلب در معبود مىگويند؛ نه حضور قلب در عبادت؛ يعنى، مرحلهاى كه اسما، صفات و كمالات حق را به چشم باطن مشاهده مىكند و چيزى را به جز خدا نمىبيند و حتّى به خود و افعال، حركات و اذكارش نيز توجّه ندارد. البته اين مرتبه خود داراى مراتب مختلفى است كه نسبت به سالكان و درجه معرفت آنان  متفاوت است.[1]

رعايت اين مراحل و مراتب براى داشتن حضور قلب امرى ضرورى و بايسته است؛ البته رعايت همه آنها احتمالاً امكانپذير نباشد و در اين صورت بايد به ترتيب در عمل به آنها كوشيد.

 

منبع:نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها / مؤلف:رحیم کارگر/پرسش وپاسخ دانشجویی


[1] – ابراهيم امينى، خودسازى، ص 231؛ ملكى تبريزى، اسرار الصلاة، ص 307.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *