منابع خبري روز گذشته از يورش نيروهاي ارتش نيجريه به شيعيان اين کشور خبر داده و اعلام کردند که در اين حمله ده ها نفر از شيعيان نيجريه به شهادت رسيده و زخمي شدند.
هدف اين حمله کسي جز شيخ «ابراهيم الزكزكي»، رهبر شيعيان نيجريه نبود، کسي که ممکن است، براي بسياري ناشناخته باشد.
نيجريه، کشوري عجين با کودتاهاي نظامي
نيجريه از زمان استقلال از انگليس در اکتبر 1960 به تحولات مستمر سياسي اش معروف شده و از آن تاريخ تاکنون بحران نيجريه هر روز بعد جديدي به خود مي گيرد.
اولين تحول در عرصه سياسي نيجريه که نقطه عطفي در تاريخ اين کشور به شمار مي آيد، سرنگوني «بنيامين ناميدي آزيکو» از قبيله «ايبو»، رهبر استقلال طلبان نيجريه در سال 1966 و به قدرت رسيدن ژنرال «جانسون آگيلي ارونسي» بود که اقداماتش منجر به سرنگوني وي 6 ماه پس از رسيدن به قدرت توسط «يعقوبو گوون»، مسيحي از قبيله «هوسا» بود که شمال نيجريه را به 3 بخش تقسيم کرد تا ايبوها به دريا و مناطق نفت خيز راه نداشته باشند.
در ادامه گوون با پيگرد ايبوها در مناطق شمالي و شرقي نيجريه 2 ميليون نفر از آنها را وادار به مهاجرت به مناطق اصلي سکونت اشان در شرق کشور کرد.
در سال 1970 ژنرال «چکوميکا اودمجوا» از قبيله ايبو، جدايي ايالت نفت خير «بيافرا» از نيجريه را اعلام کرد، اما 3 سال بعد قيام وي سرکوب و اين منطقه به نيجريه ملحق شد.
در سال 1975 گوون با کودتاي «مرتلي رحمت محمد» سرنگون مي شود تا او نيز سال بعد سرنگون شده و ارتش به رياست «اولوسيگون اوباسانجو» قدرت را در دست گيرد.
نيجريه اگرچه در سال هاي 1979 و 1983 شاهد برگزاري دو دور انتخابات رياست جمهوري بود و طي آن «شيخو شجاري» از قبيله هوسا به قدرت رسيد، اما در آخرين سال رياست جمهوري، «محمد بخاري» طي کودتايي وي را سرنگون و به قدرت رسيد.
روند کودتاها در نيجريه تا سال 1992 ادامه داشت. در اين سال حکومت «بابا نگيدا» به بهانه بيشتر بودن تعداد آرا از شمار راي دهندگان آن را لغو کرد. اگرچه سال بعد نيجريه شاهد برگزاري انتخابات رياست جمهوري و پيروزي «مسعود أبيولا»، مسلم از قبيله «يوروبا» در آن بود، اما بابا نگيدا تحت فشارهاي داخلي و خارجي نتايج را لغو و «ارنست شونکان» به رياست جمهوري رسيد، اما در همان سال «ساني اباشا»، وزير دفاع بابا نگيدا حکومت وي را سرنگون کرد.
در سال 1998 اباشا از برگزاري انتخابات رياست جمهوري در نيجريه خبر داد تا درپي آن «عبد السلام أبو بكر» از قبيله هوسا به قدرت برسد. سال بعد نيز «اولوسيگون اوباسانجو» در انتخابات پيروز شد.
ژانويه سال 2000 ايالت «زمفره»، در شمال نيجريه اعلام کرد که شريعت اسلامي را در تمام مناطق ايالت پياده مي کند تا يک ماه بعد از آن درگيري هاي منطقه «کادونا» بين مسلمانان و مسيحيان آغاز شود.
پس از زمفره، در نوامبر سال 2000 ايالت «کانو»، بزرگترين ايالت شمال نيجريه و يک سال بعد ايالت هاي «کادونا» و «گومب» نيز از اعلام اجراي شريعت اسلامي خبر دادند.
در سال 2004 پس از قتل عام مسلمانان توسط شبه نظاميان مسيحي درگيري بين مسيحيان و مسلمانان آغاز شد تا به تبع آن مناطق نفتي «پورت هارکورت» و «دلتا» نيز شاهد درگيري هايي باشد.
در انتخابات سال 2007 «اومارو يارادوا»، از حزب دمکرات مردمي به رياست جمهوري رسيد. درگيري ها در اين مدت در نيجريه ادامه داشت، به گونه اي که تنها طي درگيري هاي مسحيان و مسلمانان در نوامبر 2008 بيش از 200 نفر کشته شدند.
ژوئيه 2009 را بايد سرآغاز درگيري هاي شديد «بوکو حرام» با ارتش نيجريه شمرد که صدها کشته برجا گذاشت، درپي آن ژانويه 2010 درگيري مسيحيان و مسلمانان در شهر «جوس» در شمال نيجريه بيش از 150 کشته برجا گذاشت.
ريشه درگيري هاي داخلي در نيجريه
ريشه تمام درگيري هاي جاري در عرصه سياسي نيجريه را بايد در ساختار خاص جمعيتي اين کشور ملاحظه کرد. درحالي که قبيله هوسا، بزرگترين قبليه نيجريه در شمال اين کشور ساکن است.
قبيله يوربا
قبيله يوروبا، دومين قبيله بزرگ نيجريه در جنوب و قبيله ايبو نيز در شرق اين کشور اقامت دارد. هريک از قبايل فوق الذکر علاوه بر اختلاف با يکديگر، از اختلافات داخلي نيز رنج مي برند. اغلب افراد قبيله يوربا مسيحي هستند و به کشاورزي و تجارت مشغولند، تاکنون «اولسيگون اوباسانجو» از اين قبيله به رياست جمهوري نيجريه رسيده است. دو قبيله يوربا و هوسا همواره در طول تاريخ نيجريه با يکديگر درگير بوده اند.
قبيله ايبو
ايبو سومين قبيله بزرگ نيجريه است که در مناطق نفت خيز اين کشور ساکن است. اولين رئيس جمهور نيجريه «بنيامين نامدي ازيکو» از اين قبيله بود. وي در سال 1967 خواستار جدايي ايالت نفت خيز بيافرا از نيجريه براي در امان ماندن از حملات قبيله هوسا شد تا در نتيجه آن جنگ هاي خونيني در اين کشور رخ دهد که بيش يک ميليون کشته برجا نهاد.
ايبو و هوسا از قبايل بارها عليه قبيله يوربا متحد شده اند، اتحاد قبايل در نيجريه تنها ريشه ديني ندارد، بلکه منافع سياسي هم در آن دخيل هستند.
قبيله هوسا
اگرچه مناطق اصلي اقامت قبيله هوسا شمال نيجريه است، اما اعضاي اين قبيله که يک چهارم جمعيت نيجريه را تشکيل مي دهند، در مناطقي از مرکز، شرق و جنوب اين کشور نيز اقامت دارند. 98 درصد افراد قبيله هوسا مسلمان هستند و به زبان عربي سخن مي گويند و طريقت صوفي از جمله شاخه هاي قادريه و تيجانيه ميان آنها مشاهده مي شود و شهرهاي کانو، سوكوتو، كامينا، كادونا و عبادان مهمترين مراکز سکونت اعضاي اين قبيله است.
رقابت قبيله اي
ايبو و يوربا همواره هوسا را رقيب خود در عرصه سياسي مي دانند و بر اين باورند، اين قبيله دستگاه هاي حکومتي را به قبضه خود درآورده است. اغلب ترورهاي سياسي صورت گرفته در نيجريه ريشه در اين اختلافات دارد.
البته بايد به اين نکته توجه داشت، حدود 350 طايفه از نژادهاي مختلف با فرهنگ و زبان و آداب و رسوم خاص خويش در اين کشور زندگي مي کنند که مي تواند، از جمله عوامل دامن زننده به اختلافات داخلي در نيجريه باشد.
آمارها نشان مي دهد که 50 درصد جمعيت نيجريه مسلمان، 40 درصد مسيحي و 10 درصد ديگر پيروان اديان ديگري هستند و مهمترين گروه ها و جماعت هاي اسلامي اين کشور عبارتند از:
1- جماعة نصر الإسلام
حاج احمد بيلو به همراه رهبران اسلامگراي شمال نيجريه جماعت نصر الاسلام را با هدف اشاعه دين اسلام تاسيس کردند. پس از کشته شدن بيلو و پايان جنگ داخلي 1970 در ساختار اين جماعت تجديد نظر شد و با متحد کردن جماعت ها و گروه هاي اسلامي «مجلس اعلاي امور اسلامي نيجريه» را در سال 1974 تاسيس کرد.
2- مجلس اعلاي امور اسلامي نيجريه
هدف اين مجلس حمايت از منافع مسلمانان نيجريه متمرکز است و به همين منظور با حکومت نيجريه درباره امور اسلامي تماس دارد و تاسيس موسسات و مراکز اسلامي و آموزش زبان عربي را تشويق مي کند.
3- جماعت مبارزه با بدعت و اجراي شريعت
در سال 1978 توسط «اسماعيل إدريس» تاسيس و جنبشي سلفي شمرده مي شود که خواهان از بين بردن بدعت در دين است.
4- جمعيت دانشجويان مسلمان
جنبشي دانشجويي است که توسط دانشجويان شمال نيجريه تاسيس شد و خواهان اجراي تعاليم اسلامي در کشور است.
جمعيت ها و گروه هاي مسيحي
مسيحيت پروتستان اواسط قرن 19 به ويژه در ميان قبيله يوربا نفوذ کرد و به سرعت انتشار يافت، پس از آن مسيحيت کاتوليک هم وارد نيجريه شد. با اين حال در اين کشور کليساهاي مستقل بي شماري وجود دارد که تابع کليساهاي غربي نيست و اسقف هاي آنها آفريقايي هستند.
گفته شده تعداد اين کليساها به ده هزار کليسا هم مي رسد که از جمله آنها مي توان به جمعيت مملكت خدا، جنبش برادران ستاره و صليب، جنبش مولود جديد و جنبش يک شنبه برگزيده اشاره کرد.
نفت، نيجريه و تاثير آن بر بحران هاي داخلي
نفت و درآمدهاي حاصل از آن يکي ديگر از عوامل بحران هاي داخلي در نيجريه است که به آتش درگيري هاي ديني و نژادي و طايفه اي در اين کشور دامن مي زند، چون بنابر تاکيد جامعه شناسان نيجريه اي تقسيم عادلانه اي از درآمدهاي نفتي در اين کشور صورت نمي گيرد.
آنچه به اين بحران دامن مي زند، احتکار توليد و صدور نفت توسط شرکت هاي آمريکايي است که در راس توجهات آمريکا در قاره آفريقا قرار دارد.
اجراي شريعت در نيجريه
دين اسلام اواسط قرن دهم ميلادي توسط اندلسي ها وارد نيجريه شد و افراد قبيله هوسا اولين اسلام آوردگان در نيجريه شمرده مي شوند.
اگرچه گفته شده که مسلمانان 50 درصد جمعيت نيجريه را تشکيل مي دهند، اما آمار غير رسمي اظهار مي کند که مسلمانان 70 درصد جمعيت 130 ميليون نفري اين کشور را به خود اختصاص مي دهند و از 36 ايالت در 19 ايالت اکثريت مطلق شمرده مي شوند.
با اين حال رئيس جمهوري اين کشور يک مسيحي به نام «اولوسگون اوباسانجو» است و اين موجب شده تا برخي کارشناسان يکي از دلايل بحران ها و درگيري هاي داخلي اين کشور را حاکميت يک مسيحي بر يک کشور مسلمان عنوان کنند.
اجراي شريعت
در سال 1999 با صدور قانون فدرال نيجريه هريک از ايالت هاي اين کشور اجازه يافتند، قوانين خاص خود را اجرا کنند، اين موضوع موجب شد تا ايالت هاي مسلمان نشين درپي اجراي قوانين اسلامي باشند و ايالت زمفره در اين زمينه پيشگام ايالت هاي ديگر بود. پس از آن 12 ايالت ديگر نيز اعلام کردند، شريعت اسلامي را پياده مي کنند و به اين ترتيب عامل ديگري به مجموعه عوامل درگيري هاي ديني قبايل نيجريه افزوده شد.
ريشه هاي اسلامي عميقي که در کشور نيجريه وجود دارد، موجب مي شود، قبايل اين کشور بر اجراي شريعت اسلامي تاکيد کنند، همچنين گسترش فساد، فقر، بي سوادي و بيکاري که شيوع پديده هايي مانند سرقت، غصب، غارت و انتشار بيماري هايي مانند ايدز را به دنبال داشته، مجب شده تا اين باور در مسلمانان نيجريه شکل گيرد که راه نجات و رهايي از اين شرايط اجراي شريعت اسلامي است.
درحالي که نبايد تبليغات گسترده مسيحيت در اين کشور را ناديده گرفت، عاملي که موجب اتخاد موضع دفاعي از سوي مسلمانان در قبال مسيحيان مي شود.
ريشه هاي خارجي بحران نيجريه
در آفريقا کشوري مانند نيجريه نمي توان يافت که با تنوع و تعدد نژادي و طايفه اي مواجه باشد، به گونه اي که ريشه بسياري از مشکلات نيجريه در اين تنوع و کثرت گرايي طايفه اي و قبيله اي نهفته است که به مانعي بر سر راه رشد و پيشرفت اين کشور نيز تبديل شده است.
هم اکنون بيش از 350 نژاد و 250 زبان و 150 دين و آيين در نيجريه وجود دارد که هريک داراي روابط منطقه اي و بين المللي مخصوصو به خويش هستند که بر روابط آنها با ديگر طرف هاي داخلي در کشور تاثير مي گذارد.
اين موضوعي نيست که از نگاه غرب دور مانده باشد، به همين دليل با توجه به شرايط حاکم بر اين کشور، غرب تلاش مي کند، از اين شرايط به سود خود بهره برداري کند.
آنچه به اين شرايط دامن مي زند، ذخاير نفت و گاز نيجريه است که اين کشور را به عرصه منازعه کشورهاي غربي تبديل کرده است.
خواسته هاي مسلمانان
با توجه به اينکه اغلب جمعيت نيجريه را مسلمانان تشکيل مي دهند، آنها خواهان حضور پر رنگ تري در عرصه سياسي هستند و تاکنون راهپيمايي هاي اعتراض آميز متعددي را جهت اعمال فشار بر دولت مرکزي براي تن دادن به خواسته هايشان برگزار کرده اند.
بيم مسيحيان از توسعه و گسترش نفوذ مسلمانان و قدرت گيري آنها موجب شده تا مانع تحقق مطالبات و خواسته هاي مسلمانان شوند.
تشييع در نيجريه
اغلب مسلمانان نيجريه از اهل سنت هستند، با اين حال اقليتي شيعي در ميان آنها وجود دارد که شهر «زاريا» در ايالت «کادونا» مهمترين کانون تجمع آنها شمرده مي شود، افزون بر آن شيعيان در دو ايالت كانو و سوكوتو نيز نيز سکونت دارند.
از جمعيت شيعيان نيجريه اطلاعات دقيقي در دست نيست، اما برآورد مي شود که جمعيت آنها بالغ بر 2 تا 4 ميليون نفر باشد. سازماندهي اين شيعيان را «سازمان اسلامي» به رهبري شيخ «ابراهيم زکزکي» برعهده دارد.
در واقع مکتب تشييع در سال 1980 ميلادي توسط شيخ «ابراهيم الزکزکي» وارد نيجريه شد، اگرچه وي تا 15 سال «تقيه» پيشه و از اعلام تشييع خود امتناع کرده بود تا اينکه در سال 1995 در مصاحبه با يک نشريه ايراني تشييع خود را اعلام کرد.
جنبش اسلامي نيجريه داراي روزنامه اي مختص خويش است که بيش از دو دهه منتشر مي شود، همچنين اين جنبش اعلام کرده است که به زودي ايستگاهي راديويي در شبکه اينترنت و شبکه اي تلويزيوني راه اندازي مي کند.
جنبش اسلامي نيجريه همچنين فيلم هاي مستندي را با هدف آگاه سازي و بالا بردن سطح اطلاعات و آگاهي عمومي تهيه و در اختيار مردم نيجريه قرار مي دهد.
بر اساس گزارش ها هم اکنون حدود 120 نفر از شيعيان نيجريه در زندان هاي حکومت اين کشور در بازداشت به سر مي برند.
آيتالله «ابراهيم الزكزكي»
آيتالله شيخ «ابراهيم الزكزكي» با نام کامل «ابراهيم بن يعقوب بن علي بن تاج الدين بن حسين» ملقب به امام، فعال سياسي و روحاني نيجريه اي در مي 1953 در شهر زاريا به دنيا آمد. حسين، جد و نياي شيخ «ابراهيم الزكزكي» از فقهاي عصر و زمانه خود بود و در صفوف مجاهدين و مبارزين وقت آفريقايي با استعمار مبارزه کرد.
شيخ «ابراهيم الزكزكي» تحصيلات خود را به غير از فقه و عقيده در رشته علوم سياسي در نيجريه و چند کشور ديگر به پايان رساند و تا پيش از شهادت رهبري «جنبش اسلامي» نيجريه را برعهده داشت.
خانواده و محيط اطراف و شهري که شيخ «ابراهيم الزكزكي» در آن زندگي مي کرد، تاثير بسزايي بر جهت گيري هاي فکري و اعتقادي وي داشت، به گونه اي که شهر زاريا به شهر علم و دانش در نيجريه معروف است.
از همان کودکي به صبر، سعه صدر، بردباري، عشق خدمت به خانواده و دوستان، پيشي گرفتن در اعمال خير و غيور بودن معروف بود و از درک سريع، هوش، حافظه و دقت در امور بهره بسيار برده بود.
سه فرزند وي به نام هاي احمد، حميد و علي در راهپيمايي روز جهاني قدس در سال 2014 با شليک پليس نيجريه به سمت تظاهرکنندگان به شهادت رسيدند.
شهيدان «أحمد» و«حميد إبراهيم الزكزكي»
شيخ «ابراهيم الزكزكي» و انقلاب اسلامي
شيخ «ابراهيم الزكزكي» در سال 1980 به ايران سفر و با امام راحل (قدس سره)، بنيانگذار جمهوري اسلامي ديدار کرد و توسط ايشان به تشييع درآمد.
وي بر اين باور است که پيروان اهل بيت در نيجريه متفاوت از ساير کشورها هستند، زيرا مردم نيجريه به تدريج و پس از انقلاب اسلامي ايران به تشييع روي آوردند.
او با بيان اينکه مسلمانان نيجريه هميشه احساس مي کردند، گمشده اي دارند و همواره آرزو داشتند گمشده خود را بيايند، مي افزايد: وقتي انقلاب اسلامي به رهبري امام خميني(ره) پيروز شد، بيشترين درک مفهوم انقلاب را در نيجريه شاهد بوديم. عشق به انقلاب اسلامي ايران در نيجريه با ديدن تصاوير امام به ويژه در زماني که تبعيد بودند و آن رکوع و سجده هاي زيباي ايشان، اوج گرفت.
شيخ زکزاکي تصريح مي کند: ما زماني که دانشجو بوديم، شيفته حضرت امام(ره) شديم و خود را پيرو راه امام قرار داديم. به گفته شيخ زکزاکي شخصيت حضرت امام بسيار روي مردم نيجريه تأثيرگذار بود و در حالي که ابتدا پيروان امام در نيجريه انگشت شمار بودند، اکنون ميليون ها نفر پيرو امام امت هستند.
شيخ «ابراهيم الزكزكي» نصرالله نيجريه
شيخ «ابراهيم الزكزكي» را دشمنانش به دليل تشييع اش و رابطه نزديکش با ايران «نصر الله» نيجريه توصيف مي کنند و جنبش اسلامي اش را نسخه اي از «حزب الله» لبنان مي دانند.
شيخ «ابراهيم الزكزكي» در طول حيات خويش همواره تبعيت و التزام خود به اصل ولايت فقيه و خط مشي فکري امام راحل و پس از ايشان مقام معظم رهبري، امام خامنه اي را اعلام کرده و موفقيت هاي وي در نشر تشييع تنها به نيجريه محدود نمي شود، بلکه ديگر کشورهاي غرب آفريقا را نيز در برمي گيرد.
مهمترين فعاليت هاي شيخ «ابراهيم الزکزکي»
شيخ «ابراهيم الزكزكي» در طول حيات خويش در فعاليت هاي بي شماري مشارکت داشته و موسسات و مراکز اسلامي متعددي را بنيان نهاده که از جمله آنها مي توان به موارد زير اشاره کرد:
1ـ مؤسسه شهدا
شيخ «ابراهيم الزكزكي» موسسه شهدا را در سال 1992 در شهر زاريا تاسيس کرد که هدف آن ارائه خدمات به فرزندان شهدا، ايتام و بيوه زنان است.
2ـ مؤسسه خيريه الزهراء
اين موسسه در سال 2010 تاسيس شد و هدف اصلي آن ارائه خدمات اجتماعي و بشر دوستانه مانند حفر چاه و آبرساني و آزادي زندانيان و نيازمندان است.
3- جنبش اسلامي نيجريه
شيخ «ابراهيم الزكزكي» که در ميان دوستانش به فعاليت هاي اجتماعي و ديني معروف بود و به قضاياي امت اسلامي توجه ويژه داشت، در سال 1972 در 19 سالگي به همراه دوستانش «سازمان جوانان مسلمان» را تاسيس کرد و تلاش بسيار کرد تا هر سال فعاليت هاي اين سازمان را توسعه و گسترش دهد.
فعاليت اين سازمان ادامه داشت تا اينکه اواخر دهه نود سازماني ديني متشکل از جوانان نيجريه اي داخل دانشگاه هاي نيجريه به نام «سنديکاي دانشجويان مسلمان» تاسيس کرد و رهبري آن را شخصا بر عهده گرفت.
«سنديکاي دانشجويان مسلمان» سنگ بناي «جنبش اسلامي» کنوني نيجريه به شمار مي آيد که به «جنبش شيعي»، «جنبش برادران مسلمان» و «جنبش برادران» نيز معروف است و مشکلات اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي و سياسي که نيجريه در دهه هاي هفتاد و هشتاد قرن گذشته با آن مواجه بود، موجب شد، اين جنبش از دانشگاه ها پا را فراتر نهاده و وارد جامعه شود که با استقبال بسيار مردم نيجريه مواجه شد.
همانگونه که گفته شد، شيخ «ابراهيم الزكزكي» رياست جنبش را برعهده دارد و فعاليت هاي آن تنها داخل نيجريه را دربر نمي گيرد، بلکه کشورهاي همجوار را هم شامل مي شود.
مقر جنبش اسلامي نيجريه در شهر زارياست و اعضاي آن به وحدت و انسجام و اصل ولايت فقيه اعتقاد دارند. اين جنبش در تمام ايالت ها و شهرهاي نيجريه داراي شعبه و دفتر است و اهداف انساني و مذهبي و خدماتي در ابعاد اجتماعي و تبليغي را دنبال مي کند. مهمترين موفقيت و دستاورد اين جنبش را مي توان تغيير نگرش بسياري از مردم در قبال مذهب تشييع و اهل بيت عليهم السلام و رد ادعاهاي وهابيت تلقي کرد.
نگراني غرب از انتشار تشيع در نيجريه
آمريکا و غرب انتشار تشيع در نيجريه را در راستاي صدور انقلاب اسلامي ايران به کشورهاي جهان و نفوذ ايران در قاره آفريقا خطري بزرگ براي خود به شمار مي آورد.
اما غرب و آمريکا از نفوذ ايران در نيجريه و انتشار تشيع در آن بيش از کشورهاي ديگر آفريقا احساس خطر مي کند که يکي از مهمترين دلايل آن جمعيت 150 ميليوني نيجريه است که مرکز ثقل مهمي در قاره سياه شمرده مي شود.
افزون بر آن وجود ريشه هاي مذاهب صوفي در نيجريه زمينه گسترش و انتشار تشيع را آسان تر و هموارتر مي کند و اين نگراني هاي غرب و آمريکا را دو چندان مي کند، به گونه اي که گزارش هاي اخير دستگاه هاي اطلاعاتي اين کشورها تاکيد مي کند که دور از انتظار نيست، جنبش اسلامي در نيجريه عليه گروه تکفيري «بوکو حرام» که با گروه تروريستي تکفيري «داعش» بيعت کرده، اعلام جنگ کند و اين اقتدار شيعي آمريکا و غرب را به هراس مي اندازد.
يورش ارتش نيجريه به منزل شيخ «ابراهيم الزكزكي»
شنبه شب گذشته منابع خبري از يورش ارتش نيجريه به خانه شيخ «ابراهيم الزكزكي» و به شهادت رساندن معاونش و شماري ي از اعضاي جنبش اسلامي اين کشور خبر دادند.
يورش ارتش نيجريه زماني رخ داد که جمعي از شيعيان اين کشور به همراه شيخ «ابراهيم الزكزكي» در حسينيه «بقيه الله» شهر زاريا گرد آمده بودند تا يکي از قربانيان حملات گروه تروريستي تکفيري بوکو حرام را تشيع کنند.
شاهدان در اين باره توضيح مي دهند که نيروهاي ارتش صبح روز شنبه با يورش به حسينيه بقيه الله پيکر يکي از شهداي حملات بوکو حرام را به گلوله بستند تا در نتيجه آن 30 نفر نيز آسيب ببينند.
سخنگوي جنبش اسلامي نيجريه در اين خصوص توضيح داد: در اين حمله مسلحانه 7 نفر در دم جان باختند، 4 نفر ديگر نيز به دليل امتناع ارتش از رساندن آنها به بيمارستان جان خود را از دست دادند.
رسانههاي محلي در نيجريه خبر ميدهند در يورش ارتش اين کشور به منزل رهبر شيعيان و درگيريهاي پس از آن، نظاميان علاوه بر همسر و پسر «شيخ زکزاکي»، بيش از 300 تن از شيعيان را به شهادت رساندند.
شاهدان تاکيد کردند که بيش از 12 نفر از ياران شيخ «ابراهيم الزكزكي» قرباني حملات ارتش نيجريه شدند که همچنان خانه شيخ را محاصره کرده و درصدد ترور وي بودند، اما پيروان و يارانش با تشکيل سپري انساني مانع نيروهاي ارتش شدند.
اين شاهدان مي افزايند: اين سپر انساني مانع ارتش نيجريه نشد و اين نيروها با حمله به اين افراد 20 نفر را زخمي کردند که برخي از آنها زخم هاي شديدي داشتند، با اين حال ارتش مانع رساندن آنها به بيمارستان ها شد و همين شمار قربانيان را افزايش داد..
دلايل حمله ارتش نيجريه
يکي از دلايل حمله اخير ارتش نيجريه به شيخ «ابراهيم الزكزكي» را بايد در انتقادات شديد وي از حکومت اين کشور به دليل فساد سياسي و رابطه با رژيم صهيونيستي و مبادله اطلاعات بين دستگاه هاي دو طرف و رابطه بوکو حرام با برخي از فرماندهان رده بالاي ارتش نيجريه ملاحظه کرد و براي فراهم کردن پيش زمينه ترور شيخ «ابراهيم الزكزكي»، ارتش نيجريه شيعيان اين کشور را به تلاش براي ترور رئيس ستاد مشترک ارتش اين کشور در زاريا متهم و در بيانيه اي اعلام کرد که شيعيان نيجريه به دستور شيخ «ابراهيم الزكزكي» در صدد ترور «شيهو ادريس» در زاريا بودند.
جنبش اسلامي نيجريه اين ادعاي ارتش و دولت نيجريه را رد و به شدت از تعامل ارتش انتقاد و گشودن آتش توسط نيروهاي ارتش به روي مردم غير نظامي بي دفاع را محکوم کرد.
بيانيه جنبش اسلامي نيجريه با بيان اينکه براي اين يورش خونين از قبل برنامه ريزي شده بود، اين سوال را مطرح کرد که اگر اعضاي اين جنبش قصد ترور رئيس ستاد مشترک ارتش را داشتند، چرا در طول مسير عبور ايشان حتي صداي يک تير هم شنيده نشد و هيچ درگيري مسلحانه اي به وقوع نپيوست.
اين اولين باري نيست که جنبش اسلامي نيجريه مورد حمله قرار مي گيرد، بلکه سال گذشته و در جريان راهپيمايي روز جهاني قدس نيز نيروهاي امنيتي اين کشور به روي تظاهر کنندگان آتش گشوده و 33 نفر از جمله 3 فرزند شيخ «ابراهيم الزكزكي» را به شهادت رسانده و فرزند چهارم وي نيز زخمي شد.
نکته قابل تامل در اين حملات، مشارکت بوکو حرام در آن است که در جديدترين مورد اين گروه دو هفته پيش با حمله به يک کاروان وابسته به جنبش اسلامي در ايالت کانو 22 نفر را به شهادت رساند.
در جريان حمله نيروهاي ارتش نيجريه به محل اقامت شيخ «ابراهيم الزکزاکي»، چندين عضو ارشد اين جنبش از جمله شيخ محمد توري، دکتر مصطفي سعيد، ابراهيم عثمان و جمي گليما به شهادت رسيده اند.
«زينت ابراهيم»، همسر شيخ الزکزاکي و سيد علي پسر وي نيز در ميان ده ها شهيد حملاتي هستند که از شب شنبه گذشته آغاز شده و تا صبح روز يک شنبه ادامه يافت.
يک شاهد عيني گفت که ارتش نيجريه پس از آتش زدن منزل شيخ الزکزاکي و تخريب بخش زيادي از آن، شماري از افراد همراه شيخ را کشته و او را نيز بازداشت کرده است.
سخنگوي جنبش اسلامي نيجريه اعلام کرده است که از شيخ الزکزاکي و وضعيت جسمي وي خبري در دست نيست. با اين حال، خبرگزاري رويترز به نقل از «شيهو عمر»، رئيس پليس منطقه تاييد کرده است که شيخ زکزاکي توسط ارتش بازداشت شده است.
فتنههاي سعودي ـ صهيونيستي در کمين مسلمانان آفريقا
«حسن العمري» نويسنده و پژوهشگر عربستاني طي يادداشتي تحت عنوان «فتنههاي سعودي – صهيونيستي در کمين مسلمانان آفريقا» به بررسي ريشههاي يورش اخير ارتش نيجريه به شيعيان اين کشور و بازداشت شيخ «ابراهيم الزکزاکي» رهبر شيعيان نيجريه پرداخت و نوشت:
نميتوان از منافع فرانسه در متزلزل کردن ثبات و استقرار قاره سياه به کمک «محمد بخاري» رئيس جمهوري نيجريه به راحتي گذشت، کسي که در گذشته قدرت را در اين کشور در دست گرفت، ژنرال بازنشسته ارتش نيجريه است که در پرونده خود کودتاي 1983 و براندازي «شيخو شاجاري» رئيس جمهوري مدني نيجريه را دارد.
ناظران خاطرنشان ميکنند که برکسي پوشيده نيست که کودتاي بخاري به خواست فرانسه و اسرائيل انجام شده و اين موضوعي است که روزنامه انگليسي «گاردين» در شماره 27 آگوست 1985 به آن اشاره ميکند.
منابع نزديک به مراکز تصميم گيري در ابوجا تاکيد ميکنند که بخاري مدعي است، در ورطهاي گرفتار شده که برخي از نزديکانش وي را درگير آن کردند و بازتاب سفرهاي متعدد شخصيتهاي اسرائيلي و فرانسوي و عربستاني است که ابوجا طي ماههاي اخير شاهد آن بوده است.
ژنرال «انور عشقي» جاده صاف کن روابط سعودي – صهيونيستي و نماينده جانشين ولي عهد عربستان از جمله اين شخصيتها بود که به ابوجا سفر کرد.
در حاليکه همه از روابط نزديک رئيس جمهوري کنوني و سابق نيجريه، از حزب ملت دموکراتيک با شيخ الزکزاکي، رهبر شيعيان نيجريه آگاه هستند.
ناظران سياسي بر اين باورند که اين اقدام ارتش نيجريه بدون اطلاع محمد بخاري صورت گرفته و چه بسا پيش زمينه کودتايي است که رئيس ستاد مشترک ارتش نيجريه که داراي روابطي نزديک با رژيم صهيونيستي است و در اين اواخر سفري مخفيانه به تلآويو و ديداري با نخست وزير رژيم صهيونيستي و رئيس ستاد مشترک ارتش و رئيس موساد داشته، آن را به شخصه عهدهدار بوده است.
روزنامه صهيونيستي «يديعوت آحارانوت» ضمن افشاي خبر سفر رئيس ستاد مشترک ارتش نيجريه به تلآويو و ديدار با مقامات اسرائيلي نوشته بود که بوکو حرام و جنبش اسلامي نيجريه مهمترين موضوعات مورد بحث طي ديدارهاي دو طرفه بود.
برخي کارشناسان نيز يورش اخير ارتش نيجريه به شيعيان اين کشور را با شکستهاي سياسي مستمر عربستان در خاورميانه از عراق گرفته تا سوريه و لبنان و يمن مرتبط دانسته و تاکيد ميکنند، رياض درپي ايجاد شکاف در صفوف مسلمانان آفريقاست تا بازي درگيريهاي طايفهايش را به اين قاره انتقال دهد، به ويژه آن که ملک سلمان و محمد بخاري رابطه نزديکي دارند و اين موجب شده، برخي بخاري را به داشتن انديشههاي سلفي وهابي و مدارا با بوکوحرام متهم کنند.
منبع: شبکه جهانی ولایت