آيين طشت گذاري يكي از قديمي ترين سنتها و مناسك ايراني است كه جمع كثيري از مردم ترك زبان ايران، با اين آيين عزاداريهاي محرم را شروع ميكنند.
مراسم طشت گذاري، مراسمي است سنتي كه در عزاداري ايام عاشورا و عمدتا در شهرستان اردبيل برگزار ميشود و طشتهاي آب را كه رمزي از فرات ميباشد در مساجد و حسينيه ها ميآورند و اين سنت به پيروي از اقدام امام حسين و يادآور رفتار جوانمردانه او در مقابل سپاه حر ميباشد كه به روايتي آن حضرت، در روز ۲۷ ذيحجه، آب مشكها را در طشتها ريخته و تمام لشكر حر و اسبان آنها را سيراب كردند.
البته سند تاريخي دقيقي در اين زمينه به دست نيامده ولي براساس متن قديمي طشت گذاري به صورت تلفيقي با استفاده از سه زبان فارسي، تركي و عربي نوشته شده است و مي توان حدس زد آيين طشت گذاري حداقل به طور قطع از عصر صفويه وجود داشته است.
هر چند در عصر قاجار فقط در مسجد جامع اردبيل اين مراسم برگزار مي شد اما هم اكنون در ۲۰۰ مسجد اردبيل مراسم طشت گذاري برگزار مي شود و علاوه بر اين در سه دهه اخير برگزاري مراسم طشت گذاري به ساير شهرهاي استان اردبيل و بيشتر شهرهاي آذربايجان شرقي، غربي و زنجان نيز تسري يافته است.
منبع:پرسمان