امام واسطه ي فيض الهي است و او است که رابط ميان علام مادي و ربوبي است، اگر امام در روي کره ي خاکي نبود نوع انسان منقرض مي گشت و اگر او نباشد خداوند به حد کامل شناخته نمي شود و در نتيجه عبادت نمي شود و رابطه ي بين عالم مادي و دستگاه آفرينش قطع مي شود .

قلب مقدس امام است که به منزله ي ترانسفورماتوري است که جريان برق کارخانه را به ميليون ها لامپ مي رساند ، امام قلب عالم وجود و رهبر و مربي نوع انسان ها است .

در همين راستا روايتي از امام سجاد (ع) است که حضرت مي فرمايند : از روز ي که خداوند متعال آدم را خلق کرد تا کنون هيچگاه زمين از حجت خدا خالي نبوده است ولي آن حجت گاهي ظاهر و مشهود بوده است و گاهي پنهان و غايب . و زمين تا قيامت از حجت خدا خالي نخواهد ماند .

از حضرتش سوال شد : چگونه مردم از امام غايب نفع مي برند ؟ فرمود : همان گونه که از خورشيد پس ابر منتفع مي گردند .(1) در احاديث متعددي که پيرامون فلسفه و فايده ي امام در دوران غيبت به ما رسيده است فوايد گوناگوني را براي ما عنوان فرموده اند که ما در اينجا به برخي ار آن ها مي پردازيم .

 

1 – امام غايب واسطه ي فيض و امان اهل زمين است .

از پيامبر اکرم (ص) سوال شد وجود مهدي (عج) در عصر غيبت چه فايده اي دارد ؟ حضرت فرمودند : به خداوندي که مرا به پيامبري مبعوث فرموده است ، مردم از وجئد آن امام غايب منفعت مي برند و از نور ولايتش در طول غيبتش بهره مي گيرند ، چنانچه ار آفتاب پشت ابر استفاده مي کنند .(2) و خود وجود نازنين حضرت ولي عصر (عج) فرموده اند همانگونه که مردم از خورشيد پشت ابر بهره مند مي شوند از من در زمان غيبتم بهره مند مي شوند و همانا من سبب آرامش و امنيت مرده روي کره ي زمين هستم چنانچه ستارگان امان اهل آسمان باشند .(3)

 

2 – اثر اميد بخشي به انسانها

ايمان و اعتقاد به امام غايب سبب اميدواري مسلمانان به آينده پر مهر و درخشان خويش در عصر ظهور محبوب و امامشان مي گردد. جامعه ي شيعي طبق اعتقاد خويش به وجود امام شاهد و زنده همواره انتظار بازگشت آن يار سفر کرده که صد قافله دل همراه اوست را مي کشد . شيعه هر چند آن محبوب را در ميان خود نمي بيند اما خود را نتها و جداي از او هم نمي داند . و ما اين گونه اعتقاد داريم که امام غايب (عج) همواه مراقب حال و وضع شيعيان خويش مي باشد و همين مساله باعث مي شود که ما پيروانش به اميد لطف و عنايت حضرتش براي رسيدن به يک وضع مطلوب تلاش کنيم و در انتظار آن منتظر بسر بريم ، چنانچه خود حضرتفرمودهاند : ما در رسيدگي و سرپرستي شما کوتاهي نمي کنيم و ياد شما را از خاطر نمي بريم ،پس تقواي الهي پيشه کنيد و ما را ياري کنيد تا از فتنه اي که بهشما روي روي مي آورد شما را نجات دهيم.(4)

3 – حافظ دين خدا

حضرت علي (ع) در اين رابطه مي فرمايند به برکت آن امام گروهي از مردم براي دفاع از دين و در هم کوبيدن فتنه ها آماده مي شوند چنانچه شمشير و تير به دست آهنگر تيز مي گردد.چشم آن ها به واسطه ي قرآن روشن است ، تفسير و معاني قرآن در گوششان گفته مي شود و شب ئ روز از جام حکمت و علوم الهي سيراب مي شوند. (5)

 

 

منبع:پرسمان


منابع و مدارک ارجاع داده شده:

ينابيع الموده / ج2/ ص 217
قندوزي حنفي / ينابيع الموده/ ج3 / ص170
صدوق / کمال الدين / ص 485
احتجاج طبرسي / ج2 / ص497

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *