در كتب تاريخي و روايي درباره دفن شهداي كربلا و امام حسين عليه السلام اينگونه آمده است:
پس از آنكه عمر سعد به همراه سپاهش كشته هاي خود را دفن كرده و كربلا را به مقصد كوفه ترك كرد. قبيله بني اسد كه ساكن قريه غاضريه بودن پس از يك روز از شهادت امام و ياران با وفايش به كربلا آمدند و بر بدن امام و يارانش نماز گزاردند( مقتل خوارزمي، ج 2 ، ص 39؛ مثير الاحزان، ص 85؛ لهوف ص 190؛ بعضي از منابع به جز مسئله نماز بقيه مسائل را مطرح كرده اند: انساب الاشراف، ج 3، ص 411؛ تاريخ طبري، ج 5، ص 455؛ مناقب ابن شهر آشوب، ج 4، ص 121)


بلعمي صاحب كتاب تاريخنامه طبري قائل به اين است كه بدن مطهر امام عليه السلام به همراه ديگر شهدا ، سه روز روي خاك كربلا افتاده بود و سپس دفن شد.( تاريخنامه طبري، ج 4، ص 712)
مورخين تفصيل دفن شهدا را اينچنين آورده اند:
چون عمر سعد ( از كربلا) رفت، قومي از بني اسد كه در غاضريه ساكن بودند به سوي امام حسين و يارانش آمدند و بر آنان نماز خواندند و پيكر امام حسين را همان جايي كه اكنون قبرش است دفن كردند . پسرش علي بن الحسين را پايين پاي او به خاك سپردند( كامل الزيارات، ص 415). براي شهداي اهل بيت و اصحاب امام كه در اطراف او افتاده بودند گودالي را كندند و همه را جمع كردند و باهم در آن دفن كردند. عباس بن علي را در جايي كه كشته شده بود سر راه غاضريه همان جايي كه اكنون قبرش است دفن كردند.( الارشاد، ج 2، ص 114؛ اعلام الوري، ص 246؛ كامل بهايي ج 2، س 287-288)
اما از آنجايي كه اعتقاد ما شيعيان اين است كه بر بدن مطهر يك معصوم، جز معصومي ديگر نمي تواند نماز خوانده و آنرا كفن كرده و به خاك بسپارد و در اين زمينه روايات فراواني وجود دارد( براي ملاحضه اين روايات مي توانيد به اين كتب مراجعه نماييد: اثبات الوصيه، مسعودي، ص 207-208؛ اختيار معرفه الرجال، شيخ طوسي، ج 2، ص 464-463، ح 883؛ عيون اخبار الرضا، شيخ صدوق، ج 1، ص 276؛ دلائل الائمه، طبري، ص 163 ؛و…) بايد گفت قطعا بدن امام حسين عليه السلام را شخص امام سجاد عليه السلام دفن كرده است چنانچه علامه مجلسي پس از نقل مطالب فوق در باره دفن امام مي نويسد: به حسب ظاهر چنين بود(كه بني اسد خود بدن امام را دفن كردند) اما در واقع امام را به غير از امام دفن نمي كند. حضرت امام زين العابدين عليه السلام به اعجاز امامت آمد و جسد مطهر آن حضرت و بلكه ساير شهدا را دفن كرد( جلاء العيون، علامه مجلسي، ص 380) چنانكه در جريان شهادت امام رضا عليه السلام كه در طوس به شهادت رسيد امام جواد عليه السلام به قدرت الهي از مدينه به طوس آمد و امور غسل و كفن امام را خود عهده دار شد.( كشف الغمه، اربلي، ج 3، ص 168؛ به نقل از مقتل سيد الشهداء ص 900-903)

 


مقرم نيز در مقتلش مي نويسد:
چون امام سجاد(ع) آمد، بني اسد را ديد كه كنار كشتگان گرد آمده‌اند و سرگردانند؛ نمي‌دانند چه كنند و كشته‌ها را نمي‌شناسند، چون بين بدن‌ها و سرهاي مقدس جدايي انداخته بودند و گاهي از بستگان آنان مي‌پرسيدند.امام سجاد به آنان خبر داد كه براي دفن اين اجساد پاك آمده است. آنان را با نام و مشخصات معرفي كرد. هاشميان را از ديگران شناساندند. ناله و شيون برخاست و اشك‌ها جاري شد و زنان بني اسد مو پريشان كردند و سيلي به صورت زدند و بلند گريه كردند. به محل قبر آمد، كمي از خاك‌ها را كنار زد. قبر حاضر و آماده و صندوقي شكافته آشكار شد. حضرت دستان خود را زير كمر امام حسين(ع) گشود و گفت: بسم الله و بالله وعلى ملّة رسول الله، صدق الله ورسوله،‌ ماشاء ولا حول ولا قوة إلاّ بالله العظيم. امام به تنهايي بي‌آنكه بني اسد در اين كار همراهي‌اش كنند پيكر مطهر را وارد قبر كرد و به آنان گفت: همراه من كسي هست كه ياري مي‌كند.

 


چون او را در قبر نهاد، ‌صورت بر آن رگ‌هاي بريده نهاد و گفت: خوشا سرزميني كه پيكر پاك تو را در بر گرفت! دنيا پس از تو تاريك است و آخرت با فروغ جمالت روشن است. اما شبِ بيداري و غم است و اندوهگين هميشگي، تا آنكه خداوند براي خاندان تو سراي آخرت را برگزيند كه تو در آني. سلام و رحمت و بركات الهي بر تو باد از من، اي فرزند رسول خدا!
و بر قبر نوشت: اين قبر حسين بن علي بن ابي طالب است كه او را لب تشنه و غريب شهيد كردند…( مقتل الحسين، مقرم، ص 469.)
نتيجه: آنچه مسلم است اين است كه بدن مطهر سيد الشهداءعليه السلام به وسيله امام سجاد عليه السلام دفن شده است اما بدن باقي شهداي كربلا با راهنمايي امام سجاد عليه السلام به دست قبيله بني اسد بوده است.

 

 

منبع:پرسمان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *