من خیلى درس مى خوانم، حتّى بعضى مواقع صفحههاى دفترم نیز هنگام امتحان یادم مى آید؛ ولى جوابها را فراموش مى کنم. هنگام امتحان چنان نگران مى شوم و در دلهره فرو مى روم که هیچ کارى نمى توانم بکنم! به من بگویید چه کنم تا در امتحاناتم موفق باشم و اضطراب از من دور شود؟
از سؤال شما چنین فهمیده مىشود که اضطراب امتحان، شما را رنج مىدهد. این نوع اضطراب فرد را در خصوص توانایىهایش دچار تردید مىسازد و توان او را براى مقابله با موقعیت امتحان کاهش مىدهد. فردى که اضطراب امتحان دارد، ممکن است درس را بداند؛ امّا شدت اضطراب، وى را از آشکار ساختن معلوماتش باز دارد. این اضطراب مىتواند دو علت عمده داشته باشد: آشکار و پنهان.
۱ – علت آشکار؛ علت آشکار اضطراب امتحان، هراس از تحقیر و آبروریزى است. فرد احساس مىکند اگر موفق نشود، در برابر دوستان یا خانوادهاش تحقیر مىشود و آبرویش مىرود. در واقع احساس مىکند عزت نفس و غرورش با موفقیت ارتباط دارد و اگر امتحان را خراب کند، از احترام دیگران محروم مىشود یا از دانشگاه اخراج مىگردد.
۲ – علت پنهان؛ گاه انسان بدان سبب که خود را به حرکت در مسیر طراحى شده، به وسیله دیگران ناگزیر مىبیند، دچار اضطراب مىشود.
برخى از پژوهشگران عواملى مانند فقدان مهارتهاى مطالعه را سبب اضطراب مىدانند و مىگویند: «چون فرد نمىداند چگونه و به چه روشى مطالعه کند، مطالب را خوب دریافت نکرده، هنگام امتحان مضطرب مىشود». در این صورت، باید به مهارتهاى مطالعه توجّه کافى مبذول شود و مطالب علمى و درسى با برنامهریزى صحیح و بهرهگیرى از روشهاى صحیح مطالعه شود تا هنگام امتحان مشکلى پیش نیاید.
روشهاى کاهش اضطراب امتحان
۱ – یاد خدا؛ با وضو در جلسه امتحان حاضر شوید، نام خدا را با توجّه کامل بر زبان جارى کنید و از او یارى جویید.
۲ – روى آوردن به خودگویى مثبت؛ برخى افراد در خلال موقعیتهاى اضطراب (نظیر امتحان)، در حالت خودگویى منفى فرو مىروند و عباراتى چون «با هیچ چیز درست نخواهد شد» و «من در این امتحان موفق نمىشوم» را بر زبان مىرانند! این خودگویىها به افزایش سطح اضطراب و کاهش کارآمدى فرد مىانجامد. بنابراین، فرد باید به جاى خودگویىهاى منفى، به خودگویىهاى مثبت روى آورد؛ مانند «گام به گام پیش مىروم»؛ «مىتوانم بر این موقعیت امتحان مسلط شوم».
۳ – فرمان به خویشتن؛ هنگام امتحان به خود بگویید: اضطراب قبل از امتحان، پدیدهاى طبیعى است و هر کس ممکن است دچار آن شود. این اضطراب سبب نمىگردد امتحانم را خراب کنم و حتّى باعث مىشود خود را بیشتر و بهتر آماده سازم.
۴ – بیان اغراقآمیز اضطراب؛ اندکى قبل از امتحان احساس اضطراب خود را به طور اغراقآمیز بیان کنید؛ مثلاً بگویید: قلبم از شدت تپش مىخواهد بیرون بزند. حتّى به دوستانتان بگویید: «بچهها این قدر ترسیدهام که گویا قلبم از سینه بیرون زده است». سعى کنید این احساس خود را پنهان نسازید. هر قدر این احساس در شما بماند، شدتش بیشتر مىشود. آشکار کردن این احساس، باعث مىشود دوستانتان تذکر دهند: جاى نگرانى نیست، ما هیچ احساس بدى نداریم. تو بىجهت چنین احساسى پیدا کردهاى. همین گفت و گوها و آشنایى با موقعیتهاى دوستانتان، اضطراب را کاهش مىدهد.
۵ – زودتر در محل آزمون حضور یافتن؛ ساعتى قبل از امتحان در محل حاضر شوید؛ ولى از مطالعه و بحث درباره امتحان بپرهیزید.
۶ – پدید آوردن آرامش فیزیکى؛ وقتى روى صندلى آزمون نشستید، دقایقى پیش از شروع امتحان – بىآنکه توجّه کسى را جلب کنید – چند نفس عمیق بکشید. سپس همه عضلات بدن را یکباره منقبض سازید، چند ثانیه صبر کنید و آن گاه همه را رها کرده، به آرامشى که از نوک پنجههاى پا به طرف بالا مىآید توجّه کنید. در این هنگام، آرامش را به تمام نقاط بدنتان ببرید و آرام و آرامتر شوید. دوباره چند نفس عمیق بکشید و به خود چنین تلقین کنید: «راحتم، خیلى راحتم، آمادهام به خوبى امتحان دهم».
۷ – پدید آوردن آرامش روانى؛ هنگام امتحان، وقتى جاى مناسب یافتید و نشستید، چشمهایتان را ببنیدید و منظره زیبایى را که قبلاً دیدهاید (رودخانه آرام، کوهستان پر برف، چمنزار زیبا و…)، در ذهن مجسم کنید. خود را در آن محل زیبا ببینید و آرامشى را که مىتوانید در آن مکان داشته باشید، احساس کنید. پس از چند ثانیه، چشمهایتان را باز کنید و با این احساس آرامش به استقبال امتحان بروید.
۸ – پاسخ گزینشى به پرسشها؛ قبل از پاسخ دادن به پرسشها، به اجمال در آنها بنگرید. نخست به پرسشهایى که پاسخش را کاملاً مىدانید، پاسخ دهید و سپس سراغ دیگر سؤالها بروید.
امیدواریم با توجّه به آنچه درباره اضطراب و «اضطراب امتحان» بیان شد و اهتمام کامل و دقیق به راهکارهاى ارائه شده، اضطراب امتحان را به حداقل ممکن کاهش دهید. البتّه این هدف به تدریج به دست مىآید.
بى تردید با اجراى پیوسته نکات کاربردى یاد شده، به موفقیت کامل دست خواهید یافت.
پاسخ دهید