آیا تهذیب نفس و تربیت اخلاقى بدون داشتن استاد و مربى امکانپذیر است؟
بدیهى است راهنمایى استادى بصیر و خبیر که خود فراز و نشیبهاى راه بندگى و خودسازى را پیموده باشد و با خطرات و موانع و سختىهاى راه آشنا باشد و بتواند در این راه دشوار دستگیر و یاور انسان باشد از نعمتهاى بزرگ الهى است. نمىتوان انکار کرد که استمداد از انفاس قدسى پاکان وسیلهاى مناسب براى رسیدن به کمال و حل مشکلات اخلاقى است، ولى آگاهان و مربیان واقعى و دلسوز هشدار مىدهند که راهروان راه کمال و قرب الهى نباید به آسانى خود را به هر مدعى معرفت و کمال بسپارند و تا از صلاحیت و قابلیت آنها آگاه مطمئن نشده باشند نباید شیفته استاد شوند!! حتّى انجام کارهاى خارقالعاده و شگفتانگیزى مانند خبر دادن از اسرار درون و یا مطالب مربوط به آینده و عبور از روى آب و آتش و امثال این کارها نیز نمىتواند ملاک صلاحیت و درستى مدعیان باشد.
برخى از بزرگان در پاسخ به درخواست استاد راه، مىفرمایند: «خود عمل به دانستهها، راهبر و استاد سالک و طالب کمال است و اگر به معلومات خود عمل کنیم، خداوند مجهولات ما را معلوم مىسازد. یگانه راه سعادت دنیا و آخرت بندگى خداوند است و بندگى در ترک معصیت است در اعتقادات و اعمال. اگر به آن چه مىدانیم عمل کنیم و در هر چه نمىدانیم توقف و احتیاط کنیم، هرگز با پشیمانى و خسران مواجه نخواهیم شد. این عزم اگر در بنده ثابت و راسخ باشد، خداى بزرگ به او توفیق مىدهد».[۱]
و از آن جا که دستیابى به استاد مخلص، بسیار مشکل و دام شیادان فراوان است، طریق احتیاط و راه نجات، استفاده از توصیههاى بزرگان و درس اخلاقهاى اساتید مشهور و معروف به صلاح و سداد است.
ضرورت الگو گرفتن از مقربان درگاه الهى
براى موفقیت در خودسازى لازم است انسان الگو داشته باشد و بهترین الگوها پیامبران عظام، ائمه اطهار علیهمالسلام، علما و صلحا و شهدا هستند که این راه خودسازى را به پایان رسانیده و به کمال شایسته و بایسته نائل گردیدهاند از این رو مطالعه تاریخ آن بزگواران نقش بسیار تعیینکنندهاى در توفیقات ما خواهد داشت به ویژه مطالعه تاریخ و خاطرات علما، صلحا و شهدا چون ممکن است شیطان ما را وسوسه کند که ما هیچگاه به مقام و رتبه انبیاء و ائمه علیهمالسلام که مؤید از نزد خدا بودند نمىرسیم.
اما علماى ربانى و صلحاى صمدانى و شهداى والامقام انسانهایى عادى و معمولى بودند ولى در عین حال با ارادهاى محکم و نیتى خاص و گامى استوار وارد صحنه خودسازى شدند و به اوج کمال بشرى دست یافتند و به تجربه ثابت شده خواندن و شنیدن شرح حال آن بزرگواران تأثیرات عمیقى بر اصلاح نیت گفتار و کردار انسان دارد و در مدت کوتاهى مىتواند زمینه موفقیتهاى بزرگى را فراهم سازد.
منبع:نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها / مؤلف:گروه اخلاق و عرفان/پرسش وپاسخ دانشجویی
[۱] – ر.ک: به سوى محبوب، مواعظ آیهاللّه بهجت قدس سره.
پاسخ دهید