نخست بايد دانست:

آفرينش و ساختار وجودى و زيستى جنس زن براى كارهاى عاطفى و سبك  و لطيف آفريده شده و كارهايى كه به توانايى بالاى جسمى نيازمند است، متناسب وجود مرد مىباشد. از اين رو، وظايفى كه اسلام براى هر يك از زن و مرد  مقرر كرده، بر اساس هماهنگى و تناسب با ساختار وجودى آنهاست. در اينجا به  برخى از وظايف مردان كه در ايجاد روابط دوستانه و صميمانه بسيار مؤثر و سازنده است، اشاره مىشود:

1 – تأمين رفاه خانواده

شكى نيست؛ كه بر اساس آيات و روايات اسلامى، نظام مطلوب خانواده  براساس مشورت و در نهايت با سرپرستى و مديريت اجرايى مرد ساماندهى  مىشود.

خداوند مىفرمايد: «الرِّجالُ قَوّامُونَ عَلَى النِّساءِ»؛[1] «مردان، سرپرست زنانند».

مرد از آن جهت كه به طور معمول از جنبه اداره زندگى و نيروى جسمى  قوىتر است، سرپرست خانواده مىباشد. او در اين زمينه دو وظيفه دارد؛  يكى وظيفه شرعى و قانونى به عنوان تأمين نفقه زن و فرزند و فراهمسازى  شرايط ضرورى زندگى و ديگرى از نظر اخلاقى و انسانى وظيفه تأمين رفاه و  راحتى خانواده را دارد كه چيزى فراتر از تأمين نفقه و هزينه زندگى است.  از اين رو تكاليفى را بر دوش او مىگذارد. اگر مرد در هزينه كردن حاصل دسترنج خود سخاوت و گشاده رويى به خرج داد، مِهر و شادابى و صفا را در خانواده  چند برابر كرده و باعث افزايش محبت و تحكيم بنيان خانواده مىشود.

اين نوع تعامل و رفتار همان نيكى و احسان است؛ كه در روايات به آن تأكيد  شده است.

از رسول اكرم (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده: «بهترين شما كسى است كه بهترين براى  خانوادهاش باشد و من براى خانواده ام بهترين هستم».[2]

و نيز آن حضرت مىفرمايد: «از ما نيست كسى كه وسعت زندگى بر او داده  شود و او بر خانوادهاش سخت بگيرد».[3]

و در حديث ديگرى مىفرمايد: «هركس به بازار رود و هديهاى براى  خانوادهاش بخرد و ببرد، [پاداش او] مانند كسى است كه براى نيازمندان  صدقه مىبرد.»[4]

امام رضا (علیهالسلام) مىفرمايد: «سزاوار است انسان بر خانوادهاش فراخى و توسعه دهد تا مرگ او را آرزو نكنند.»[5]

مرد نبايد تصور كند؛ كه بخل ورزيدن و جمعآورى اموال و سختگيرى  بر زن و فرزند، زهد و ارزش محسوب شده و با اين كار از پاداش الهى بهرهمند  مىشود؛ بلكه بر اساس رواياتى كه گذشت اين نوع تصور تصورى باطل و  ضدارزش است و مرد مىبايست در زمينه توسعه مالى و رفاهى خانواده بسيار  مثبت و با سخاوت و گشادهرويى با آنان برخورد كند.

 

2 – تأمين آسايش خانواده

مرد كه در بيرون خانه مشغول كار و تلاش است، سزاوار است زمان رفت و  آمد خود را تنظيم نموده و بر طبق برنامه عمل نموده و بدون علت، تأخير در  بازگشت به منزل نداشته باشد كه باعث نگرانى و اضطراب خانواده نشود.

مرد بايد خود را ملزم بداند كه بعد از فراغ از كار براى استراحت به كانون گرم خانواده بازگردد و نسبت به آنان بىتوجهى نشان ندهد.

از امام صادق (علیهالسلام)نقل شده كه: «بر مرد سزوار نيست در شهرى كه خانوادهاش آنجا زندگى مىكند، جاى ديگرى به استراحت بپردازد.»[6]

رسول اكرم (صلیاللهعلیهوآله) مىفرمايد: «نشستن مرد در كنار خانوادهاش، نزد خداى بزرگ  دوست داشتنىتر از اعتكاف [و نشستن] در اين مسجد من است.»[7]

اين به جهت تأمين نيروى عاطفى زن است. خانواده هر كس، چشم اميدشان  به او است؛ پدر در عين اين كه پدر و مدير بوده، همسر است، بايد دوست و دلسوز براى خانواده باشد و اگر ثروتى دارد، از آنها است و اگر زحمتى مىكشد، براى راحتى آنان است. پس بايد در خانواده به گونهاى عمل كند كه همسر و  فرزندان، در رفاه و آرامش باشند.

هر گونه خشونت و سختگيرى و يا بىتوجهى به خواست خانواده، ممكن  است زندگى را تلخ و محبت را از دل خانواده بيرون ببرد. سختگيرىهاى بىمورد و بهانهگيرىهاى نابجا و در تنگنا قرار دادن خانواده شايسته نيست. سختگيرى در هزينه زندگى و در فشار اقتصادى قرار دادن خانواده به صلاح  نيست يا سختگيرى در رفت و آمد ممكن است پيامدهاى ناگوارى در پى داشته  باشد.

پدر خانواده بايد در عين نظارت و جديت در تربيت،  از سختگيرىهاى  بىمورد دورى جويد. زمانى كه اعضاى خانواده همه در كنار هم هستند به قدرى  لذت بخش است كه بعضى خانوادهها به طور منظم زمانى را براى بحث و  گفتوگو در مورد مشكلات يا حتى صحبت در مورد اتفاقات خوشايندى كه  براىشان رخ داده است، اختصاص مىدهند.

سپرى كردن اوقاتى از روز يا هفته براى دور هم جمع شدن اعضاى خانواده به  كودكان حس همبستگى مىدهد، تا جايى كه حتى وقتى بزرگ شوند به خانواده  خود احساس تعلق و وابستگى دارند. بعضى خانوادهها به طور مرتب و به صورت دسته جمعى در مراسم مذهبى شركت مىكنند (مثلاً همه با هم به مسجد مىروند) و بعضىها آخر هفته به پارك مىروند. يك شام ساده و لذت بخش كه  همه آن را دوست دارند، انجام چند بازى با حضور همه اعضاى خانواده، به سينما  رفتن و همين جشنهاى كوچك كودكان را به صرف وقت بيشتر در كنار ديگر  اعضاى خانواده علاقه‌مند مىكند.

 

3 – احترام به زن

زن از نظر اسلام امانت خدا در دست شوهر و از نظر دخالت در امور زندگى    شريك مرد و از نظر تربيت فرزندان مادر خانواده است. هر مردى وقتى ازدواج  مىكند، بايد همسرش را احترام كند و هرگز او را اذيت و آزار نرساند و ايشان را  تحقير و به استهزاء نگيرد.

خداوند مىفرمايد «وَ عاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ».[8]

حضرت صادق (علیهالسلام) از پدرش نقل كرده كه فرمود: «هر كس زن گرفت، بايد او  را گرامى دارد و به او احترام كند.»[9]

حضرت على (علیهالسلام) مىفرمايد: «زنان امانت خدا بر شما هستند. به ايشان زيان  نرسانيد و برايشان سخت نگيريد.[10] همانگونه كه ساير امانتهاى الهى ارزشمند و قابل اكرام و احترام است، زن نيز بايد آنگونه كه شايسته است مورد احترام  شوهر قرار گيرد؛ چه اينكه در قيامت خداوند متعال از امانتهاى خود سؤال مىكند كه با آنها چگونه رفتار كرديد. آيا حق امانتدارى را به جا آورديد؟!

به همين جهت است كه وقتى حضرت، همسر خود حضرت فاطمه (علیهاالسلام) را  به خاك مىسپارند، مىفرمايد: «امانت خدا از دست من گرفته شد».

 

4 – اظهار محبت به زن

گفته شد كه ثبات بنيان خانواده بر پايه مهر و محبت است. هم زن بايد  به مرد اظهار مودت و دوستى نمايد و هم مرد به زن ولى نياز زن به عشق و علاقه  بيشتر است و مرد بايد محبت قلبى خود را بيرون بريزد. مرد بايد بداند  كه زن از نظر ساختار زيستى با او تفاوت دارد مرد بنده شهوت است و زن  در بند محبت مرد است مرد زنى را دوست دارد كه او را پسنديده و انتخاب كرده  باشد و زن مردى را دوست دارد كه ارزش او را درك كرده باشد و محبت خود را از قبل اعلام كرده باشد. هر كسى مىتواند با دو زبان سخن بگويد؛ زبان عاطفه  و احساس، و زبان عقل و منطق. زبان عاطفى به خاطر ارتباط مستقيمى كه  با قلب و جان شنونده دارد، تأثير بسيارى در ايجاد محبت مىگذارد.

ابراز عشق صريح و صادقانه (جملات عاشقانه) لحظههاى زندگى را شيرين و  لبريز از لذت و هيجان مىكند.

به قول «مترلينگ»: «زندگى وقتى لذتبخش است كه در آن، لذات كوچك و  عشقهاى كوچك وجود داشته باشد و همين چيزهاى كوچك است كه ما را به  زندگى پاىبند مىكند.»[11]

واژههاى عاشقانه و دلنشين، به طور شگفتانگيزى مىتواند آفرينندهى  لذتهاى كوچك باشد. ابراز محبت با صراحت و در عين صداقت و راستى در  حالى كه آميخته با هيجانات روحى است، محبت را تا مرز عشق مىرساند كه  شيرينى و لذت آن را بايد در عمق دلها جستجو كرد ولى پنهان كردن عشق،  محبت را خفه مىكند و مىميراند. هيچگاه نبايد غرور مرد مانع از ابراز عشق و  علاقه به همسرش شود، يا در طول زمان مشكلات زندگى و گاه مشاجرات و  درگيرىها، باعث ترك ابراز عشق و علاقه شود؛ بلكه بايد همواره و در همه  حالات زندگى طورى رفتار كند كه فضاى عاطفى از بين نرود و جايى براى گفتن  جملات عاشقانه و البته صادقانه بماند.

نبىاكرم (صلیاللهعلیهوآله) مىفرمايد: «اين سخن مرد كه به همسرش مىگويد: واقعا تو را دوست دارم، هرگز از قلبش خارج نخواهد شد.»[12]

و نيز مىفرمايد: «هر چه ايمان انسان كامل تر باشد به همسرش بيشتر اظهار محبت مىنمايد.»[13]

امام صادق (علیهالسلام) مىفرمايد: «محبت و دوستى زنان يكى از اخلاق پيامبران  است.»[14]

 

 

پی نوشت ها


[1] – نساء 4، آيه 34.

[2] – «خَيْرُكُمْ خَيْرُكُمَ لِاَهْلِهِ و أنا خَيْرُكُمْ لِاَهلى»؛ وسائلالشيعه، ج 14، ص 221.

[3] – «لَيْسَ مِنّا مَنْ وُسِّعَ عَلَيْهِ ثُمَّ فَتَّرَ عَلى عِيالِهِ»؛ مستدركالوسائل، ج 15، ص 256.

[4] –  «مَنْ دَخَلَ السُّوقَ فَاشْتَرى تُحْفَةٌ فَحَمَلَها اِلى عِيالِهِ كانَ كَحامِلِ صَدَقَةٍ اِلى قَوْمِ مَحاوِيجِ»؛ وسائلالشيعة، ج15،  ص227.

[5] – «يَنْبَغى لِلرَّجُلِ اَنْ يُوَسِّعَ عَلى عِيالِهِ لِئَلاّ يَتَمَنّوا مَوْتَه»؛ من لايحضره الفقيه، ج 2، ص 68.

[6] – «هَلكَ بذى المروةَ انْ يبيت الرّجل عن مَنْزِله بالمصر الذى فيه أهلُه»؛ وسائلالشيعه، ج 14، ص 122.

[7] – «جُلُوسُ الْمَرْءِ عِنْدَ عِيالِهِ اَحَبُّ اِلَى اللّه تَعالى مِن اِعْتِكافٍ فِى مَسْجِدى هذا»؛ ميزان الحكمة، ج4، ص287.

[8] – نساء 4، آيه 19.

[9] – «مَنْ اِتَّخَذَ اِمْرَأةً فَلْيَكْرِمْها»؛ (بحارالانوار، جلد 103، ص 224).

[10] – «اِنَّهُنَّ اَمَانَةُ اللّه عِنْدَكُمْ فَلا تُضارّوهنُنَّ وَلا تَعْضِلُهُنَّ»؛ مستدركالوسائل، ج 4، ص 251.

[11] – راز تفاهم در زندگى زناشويى، ص99.

[12] – «قَوْلُ الرَّجلِ لِلْمَرْأَةِ اِنّى اُحِبُّكَ لايَذْهَبُ مِنْ قَلْبِها اَبَدا»؛ وسائلالشيعة، ج 20، ص 23.

[13] – «كُلَّما اَزْدادَ الْعَبْدُ اِيمانً اِزْدادَ حُبًّ لِلنِّساءِ»؛ بحارالانوار، ج 103، ص 228.

[14] – «من اخلاق الانبياء حب النساء»؛ بحارالانوار، ج 100، ص 236.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *