ملايكه وقتى ديدند معجون آدم ـ عليه  السّلام ـ از آب و گل ساخته شده و سنگين است و غضب و شهوت و جنگ و خونريزى و فساد از او بر مى  آيد، گفتند: « اين ها مثل ما سبك و آسمانى نيستند و نمى  توانند پرواز كنند. » اشاره به آيه  ى 30 سوره  ى بقره و استفسار ملايكه از خداوند سبحان كه گفتند: چرا با وجود اين كه ما تو را ستايش و تسبيح و تقديس مى  كنيم، انسان را مى  آفرينى تا در زمين تباهى و فساد نموده و خونريزى كند؟! «قَالُوآاْ أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِدُ فِيهَا وَ يَسْفِكُ الدِّمَآءَ وَ نَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ  وَ نُقَدِّسُ لَكَ» ولى خداوند با يك آزمايش به آن  ها فهماند كه بشرخاكى هم مى  تواند بالاتر از ملايكه باشد، چنان كه فرمود: «وَ عَلَّمَ ءَادَمَ الاْءَسْمَآءَ كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلَـآلـءِكَةِ فَقَالَ أَ منبِـءُونِى بِأَسْمَآءِ هَـآؤُلاَآءِ إِن كُنتُمْ صَـدِقِينَ»( سوره  ى بقره، آيه  ى 31.)

و تمامى اسما [و كمالات] خود را به آدم ـ عليه  السّلام ـ آموخت، سپس آن  ها را بر ملايكه عرضه نمود و فرمود: اگر راست مى  گوييد [كه برتر از آدم ـ عليه  السّلام ـ هستيد]، اسما [و كمالات] اينان را به من بگوييد.

يعنى بشر ظرفيّت تعليم اسما همراه با مسمّيات را دارد،نه اسم تنها بدون مسمّى را؛ ولى افسوس كه ما به همان سنگينى و به همان حالت خاكى باقى مانده  ايم. چنان كه خداوند در جاى ديگر مى  فرمايد:

«وَلَـكِنَّهُوآ أَخْلَدَ إِلَى الأَْرْضِ وَاتَّبَعَ هَوَلـهُ»( سوره  ى اعراف، آيه  ى 176.)ليكن به زمين روى آورد و از هوا و هوس خويش پيروى نمود.

منبع: کتاب در محضر حضرت آیت الله العظمی بهجت- جلد1 / محمد حسین رخشاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *