این مقاله در صدد است از لابلای بررسی معرفتشناسی و فلسفه علم فمینیستی، نقدهایی را بر علم تاریخ سنتی و تاریخنگاریهای رسمی مطرح نماید و به بازسازی یک تاریخنگاری غیر رسمی از منظر فمینیستها نایل آید. بر این اساس سؤال این پژوهش چنین بیان میشود که نقدهای وارد بر مطالعات تاریخی و تاریخنگارهای سنتی، از منظر فمینیستها کدامند و علم تاریخ و تاریخنگاری فمینیستی چگونه علمی خواهد بود؟
این مقاله بر اساس یک رویکرد انتقادی و تحلیل و بررسی محتوای مدعیات جنبش فمینیستی به خصوص شاخه معرفت شناسانه آن، در باب معرفت و علم تدوین شده است. معرفتشناسی و فلسفه علم فمینیستی به چگونگی شکلگیری علوم مختلف با رویکرد فمینیستی پرداخته است. فمینیستها در مورد علم تاریخ و تاریخنگاری یا چیزی نگفتهاند یا آن چه گفته و نوشتهاند به قدری اندک است که میتوان از آن صرف نظر کرد. از این رو در این جستار با مدل ارائه شده از سوی آنان در باب معرفت و علم، نگاهی به علم تاریخ و تاریخنگاری از منظر و نگرش فمینیستی انداخته شده است.
این تحقیق در صدد است زنان فرهیخته جامعه ایران را متوجه ابعاد و چالشهای فمینیسم معرفت شناسانه بنماید و به آنها اثبات کند که به جای این که به مسائلی در باب زنان بپردازند که با فرهنگ ایرانی ـ اسلامی سازگاری ندارد به شناختی از تاریخ و فرهنگ خود روی بیاورند که در آینده آنها کارساز باشد.
اهل بیت > جستارهایی در تاریخ اسلام > جامعه شناسی علم تاریخ و تاریخ نگاری (طرح، نقد و بررسی نگرش فمینیستی)
جامعه شناسی علم تاریخ و تاریخ نگاری (طرح، نقد و بررسی نگرش فمینیستی)
مقاله ای از مجید کافی
پاسخ دهید