ما شیعیان در نمازهایمان در ابتدای حمد و سوره «بسم اللَّه الرحمن الرحیم» قرائت می کنیم، ولی اهل تسنن و امام جماعت آنها یا اصلاً نمیگویند و یا برخی از آنها که میگویند آهسته میگویند. حال در این نوشتار سعی شده است تا نظر شیعیان قدری واکاوی شود.
از روایات اهل بیت علیهم السلام استفاده میشود که «بسم اللَّه الرحمن الرحیم» جزو سورههای قرآن است، مگر سوره برائت. بنابرین همان گونه که در تمام قرآنها ملاحظه میفرمایید، به غیر از سوره برائت در اول سوره ها «بسم اللَّه الرحمن و الرحیم» نوشته شده است؛ لذا واجب است قبل از سوره حمد و هر سوره ای که در نمازهای واجب میخوانیم «بسم اللَّه الرحمن و الرحیم» را بگوییم و اگر «بسم اللَّه الرحمن و الرحیم» را نگوییم سوره را ناقص و مقداری از آن را حذف کردهایم، ضمناً معلوم است که در نمازهای جهریه باید «بسم اللَّه الرحمن و الرحیم» را نیز بلند بگوییم.
ولی بین اهل تسنن اختلاف وجود دارد، بعضی از آنها با شیعه امامیه هم قول و هم عقیده هستند و آن را جزو سورهها میدانند[۱].
ولی بعضی از آنها گفتهاند «بسم اللَّه الرحمن و الرحیم» را اصلاً نباید بگویند، نه بلند و نه آهسته[۲]. و از بعضی کتابها نقل شده که مالکیها گفتن بسم اللَّه الرحمن الرحیم را در نمازهای واجب مطلقاً مکروه میدانند.
نتیجه :بین اهل تسنن و مذاهب اربعه آنان اختلاف وجود دارد؛ مالکیها «بسم اللَّه الرحمن و الرحیم» را در نماز نمیگویند، حنفیها یا نمیگویند یا آهسته میگویند، شافعیها بلند میگویند، حنبلیها بلند نمیگویند. بنابراین چنانچه ما در جماعت آنها «بسم اللَّه الرحمن و الرحیم» را بگوییم برخلاف تقیه عمل نکرده و با اعتراض آنها مواجه نمیشویم.
[۱] به کتاب: المصباح المنیر فی تهذیب تفسیر ابن کثیر، ذیل تفسیر سوره حمد مراجعه شود
[۲] همان
پاسخ دهید