چگونه مى توان از افکار گناه آلود به دور بود؟
کنترل افکار، راههاى متعددى دارد؛ ولى نباید پنداشت که با اولین گام همه چیز درست مىشود؛ بلکه شخص، باید با تمام توان، به خودسازى بپردازد و با جدیّت این راهها را دنبال کند تا تدریجا به سمت هدف نزدیک گردد:
۱ – راه دل و عشق: ذهن و فکر انسان، همواره متوجه چیزى است که به آن عشق مىورزد؛ چنان که عاشق، لحظهاى از فکر معشوق خود بیرون نمىرود. اینکه مثلاً ما همیشه در نمازهاى خود، به یاد دیگر مسائل مىافتیم به جهت تعلّق نفس ما به آنها و عدم آشنایى با محبوب حقیقى است. عاشق دلباخته ذات جمیل الهى، در همه حال به یاد او است؛ چنان که گویى همیشه در نماز است. پس باید دل را از تعلق به کثرات پالایش کرد و منزلگه عشق ربوبى ساخت تا اندیشه نیز بدان سوى توجه کند.
۲ – ضبط قوه خیال: پرنده لجام گسیخته خیال، چون چکاوکى است که هر دم بر سرشاخسارى نشسته، پس به شاخه دیگر پرواز مىکند. افکار انسان نیز قرار و آرامى ندارد؛ ولى اگر با دقت درکنترل آن بکوشد – یعنى همواره از آن مراقبت نموده و هرگاه به این سوى و آن سوى گریخت بلافاصله آن را به امور شریفه متوجه گرداند – کم کم رام و مطیع مىگردد.
۳ – انس دادن ذهن: با داشتن برنامه منظم و پیوسته، مىتوان ذهن را به سمت خاصى جهت داد؛ مثل قرائت همه روزه دعا و قرآن و مطالعه و شرکت منظم و پیوسته در مجالس دینى.[۱]
پی نوشت
[۱] – براى آگاهى بیشتر ر.ک: امام خمینى، آداب الصلاه یا پرواز در ملکوت.
پاسخ دهید