من دختری ۱۴ ساله دارم که علاقهی زیادی به موسیقی دارد. من نمیخواهم موضعگیری تندی نشان دهم که او زده شود و میدانم که اگر ما موضع گیری کنیم او باز مخفیانه این کار را انجام میدهد. من میخواهم این علاقه در او ماندگار نشود و بیشتر به برنامههای مذهبی جذب شود که خیلی به آن علاقه ندارد. لطفاً من را راهنمایی بفرمایید.
بارها گفته شده که موسیقی یک نیاز حقیقی برای انسان نیست؛ چراکه اگر کسی موسیقی گوش نکند، دچار مشکلی نخواهد شد. ما نیازی را حقیقی میدانیم که اگر آن را برآورده نکنیم یک ناهنجاری کنار آن به وجود میآید؛ مثلاً اگر کسی گرسنه شود و نیاز او برآورده نشود، ممکن است خدایی نکرده به خاطر نیاز خود به مال مردم دست اندازی کند. امّا اگر کسی یک سال موسیقی گوش نکند هیچ اتّفاقی نمیافتد؛ یعنی اینطور نیست که بگوییم یک ناهنجاری در او به وجود میآید.
دلایل گوش دادن به موسیقی
الف. بیکاری
خیلی از مواقع گوش دادن موسیقی به خاطر بیکاری است. در سؤال مطرح شد که این نوجوان دائم به موسیقی گوش میدهد؛ از این تعبیر معلوم میشود که بیکاری این فرزند زیاد است و والدین برای او برنامهای ندارند.
ب. الگوی غلط
همچنین ممکن است بچّهها بر اساس یک الگوی غلط به موسیقی علاقهمند شوند؛ به عنوان مثال در محیطهای بیرون وقتی افراد در طبیعت ورزش میکنند، به جای اینکه از صدای طبیعت استفاده کنند، هندزفری در گوششان است. وقتی نوجوان این صحنهها را میبیند ممکن است با خود فکر کند که این کار کلاس دارد.
شیوه های موثر برای حل کردن بیکاری
الف. برقرار کردن ارتباط کلامی
پدر و مادر باید بچّهها را فعّال کنند و با آنها ارتباط کلامی مؤثر برقرار کنند. گاهی اوقات والدین دائم به فرزندان خود امر و نهی میکنند؛ این کار باعث میشود که نوجوان ترجیح دهد به جای گوش دادن به حرف پدر و مادر هندزفری در گوشش بگذارد و موسیقی گوش کند.
ب. افزایش ارتباطات اجتماعی مثبت
نکتهی بعدی این است که پدر و مادر ارتباطات اجتماعی فرزندشان را افزایش دهند؛ یعنی اجازه دهند بچّه با گروه هم سالان خود در محیطهای مناسب مانند مسجد رفت و آمد کند.
ج. مدل سازی
ما باید به فرزندان خود الگو ارائه دهیم و شهیدان بهترین الگو و نماد برای نوجوانان هستند.
پاسخ دهید