گاهی در مجالس خانوادگی مشاهده می شود حتی خانم یا دختری که مقید به دستورات دینی و شرعی است، تنها به صرف این که «شوهر خواهر یا پسرعمه است و از فامیل محسوب می شود و ما می شناسیم شان و مرد مؤمنی است» بسیاری از ضوابط اخلاقی و شرعی رعایت نمی گردد و شوخی می کنند و مسایل خصوصی خانوادگی را به همدیگر می گویند. برای هم درد دل و دلسوزی می کنند. آیا این ها مشکل درست نمی کند؟!
دخترهای جوان باید بدانند که تأهل یا سن بالا یا حتی کوچک تر بودن مرد از نظر فاصله سنی هیچ کدام مانع ایجاد وابستگی و ارتباط نادرست بین زن و مرد نمی شود و در هر صورت باید حریم ها بین زن و مرد رعایت شود.
پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در ضمن آخرین خطبه ای که برای مردم خواند، چنین فرمود:
«مَنْ فَاکَهَ امْرَأَهً لَا یَمْلِکُهَا حُبِسَ بِکُلِّ کَلِمَهٍ کَلَّمَهَا فِی الدُّنْیَا أَلْفَ عَامٍ وَ الْمَرْأَهُ إِذَا طَاوَعَتِ الرَّجُلَ فَالْتَزَمَهَا حَرَاماً… أَوْ فَاکَهَهَا … فَعَلَیْهَا مِنَ الْوِزْرِ مَا عَلَی الرَّجُل »؛[۱] «کسی که با زنی نامحرم شوخی کند، به خاطر هر کلمه ای که در دنیا با او سخن گفته است، هزار سال در دوزخ زندانی می شود و اگر زن هم از آن مرد پیروی و با او همراهی کند… و با او شوخی کند… همانند گناه مرد بر او نیز خواهد بود».
این که شوهر خواهر یا مرد دیگری، چون زن دارد پس لازم نیست که ضوابط برخورد با نامحرم با وی رعایت گردد، برداشت های سطحی ما است و مشکلاتی را پدید می آورد که بعد از آسیب زدگی با ناراحتی از خداوند طلبکار می شویم! در حالی که مقصر اصلی فقط خودمان هستیم. متأسفانه این دیدگاه نادرست باعث شده تا زندگی خانوادگی زنان و مردان متأهل زیادی به خطر بیفتد.
در هر صورت، از نظر شرعی؛ شوهر خواهر، پسرعمو و پسرخاله، نامحرم هستند و رعایت حجاب در برابر آنان واجب است.
پی نوشت
[۱] – اعلام الدین فی صفات المؤمنین، حسن بن محمد دیلمی، ص۴۱۴٫
پاسخ دهید