دعاهایى که به طور خاص در زمان غیبت توصیه به خواندن آن شده است را نام ببرید؟
در رابطه با امام زمان(عج)، دعاها و زیارتهاى فراوانى نقل شده که در کتب ادعیه موجود است و در کتابى به نام صحیفه مهدیه نیز گردآمده است. به بعضى از این دعاها و زیارتها اشاره مىشود.
۱ – دعاى ندبه ؛ مهمترین دعاها در عصر غیبت، دعاى ندبه است که سفارش فراوانى به خواندن آن شده است.
صدرالاسلام همدانى در کتاب تکالیف الأنام مىگوید: از خواص دعاى ندبه این است که اگر در جایى با حضور قلب و اخلاص تمام و توجه به مضامین عالى آن خوانده شود، عنایت و توجه امام زمان(عج) را به آن مکان جلب مىکند، بلکه آن حضرت در آنجا حضور مىیابد، چنان که در بعضى جاها اتفاق افتاده است تکالیف الأنام فى غیبه الامام، ص ۱۹۷..
علامه مجلسى نیز در کتاب زاد المعاد با سند معتبر از امام صادق«ع» نقل مىکند: «قرائت دعاى ندبه در اعیاد چهارگانه: روز جمعه، عید فطر، عید قربان و عید غدیر» مستحب است» زاد المعاد، ص ۴۹۱..
۲ – دعا براى ظهور امام زمان(عج) در روز جمعه ؛ شیخ طوسى آن را در مصباح المتهجد نقل کرده است: «اللهم اجعل صلاتک و صلواتِ ملائکتکَ و رُسُلِکَ على محمد و آل محمد وعجِّل فَرَجهم»؛ یا بگوید: «اللهم صل على محمد و آل محمد و عجّل فرجهم»؛ مصباح المتهجد، ص ۲۸۴..
۳ – صلوات ضرّاب اصفهانى ؛ «اللهم صل على محمد سید المرسلین و خاتم النبیین… اللهم و صل على ولیّکَ المُحیى سنّتک القائم بامرک…»؛. این دعا در چند کتاب از کتابهاى معتبر و با سندهاى معتبر روایت شده است و همیشه مىتوان آن را خواند همان، ص ۴۰۶ ؛ البلد الامین، ص ۱۲۰ ؛ دلائل الامامه، ص ۵۴۹..
۴ – صلوات بر امام زمان(عج) ؛ «اللهم صل على ولیک و ابن اولیائک الّذین فرضت طاعتهم… الهم انتصر به لدینک وانصر به اولیائک و اولیاءه…»؛ مصباح المتهجد، ص ۴۰۵..
۵ – دعاى فرج «الهى عظم البلاء» ؛ مرحوم کفعمى در کتاب البلد الامین دعایى را بر حضرتامام زمان(عج) نقلمىکند که آنحضرت این دعا را به مردى زندانى یاد داد و بعد از خواندن، او از زندان آزاد شد: «الهى عظم البلاءُ و بَرِحَ الخفاءُ وَانکَشَفَ الغطاءُ وانقطع الرّجاء…»؛البلد الامین، ص ۶۰۷ ؛ مزار شهید، ص ۲۳۱.
۶ – دعاى افتتاح ؛ «اللهم انّى افتتح الثّناء بحمدک و انت مسددٌ للصواب بمنّک…»؛ علامه مجلسى مىگوید: با سند معتبر روایت شده که امام عصر(عج) خطاب به شیعیان فرمود: این دعا را در تمام شبهاى ماه مبارک رمضان بخوانید ؛ زیرا فرشتگان به آن گوش فرا مىدهند و براى خواننده این دعا، طلب بخشش مىکنند» زاد المعاد، ص ۱۱۰ ؛ مصباح المتهجد، ص ۵۷۷..
۷ – حضرت صادق«ع» در روایتى به یکى از اصحابش فرمود: در زمان غیبت، دعاى غریق بخوانید. راوى پرسید: دعاى غریق چگونه است؟ حضرت فرمود: این چنین است: «یا الله یا رحمن یا رحیم یا مقلب القلوب ثبت قلبى على دینک»؛ براى مطالعه بیشتر ر.ک: اثبات الهداه، ج ۳، ص ۴۷۵، ح ۶ ؛ مهج الدعوات، ص ۳۹۶..
۸ – زراره از امام صادق«ع» پرسید: اگر من زمان غیبت امام زمان(عج) را درک کردم و در آن زمان واقع شدم، چه کارى انجام دهم؟ حضرت فرمود: اى زراره! اگر این زمان را درک کردى، پیوسته این دعا را بخوان:
«اللهم عرفنى نفسک فاِنّک أن لم تعرفنى نفسک لم أعرف نبیک، اللهم عرفّنى رسولک فاِنّک اِن لم تعرفّنى رسولک لم أعرف حجّتک ؛ اللّهم عرفنى حجتک فانّک ان لم تعرفّنى حجتک ضللت عن دینى»؛ بحارالانوار، ج ۵۲، ص ۱۴۶، ح ۷۰ ؛ جمال الاسبوع، ص ۳۱۴. ؛ «خدایا! خودت را به من بشناسان، چون اگر خویش را به من نشناسانى پیامبرت را نمىشناسم. خدایا! فرستادهات را به من بشناسان، چون اگر او را به من نشناسانى، حجتت را نمىشناسم، خدایا! حجت خود را به من بشناسان وگرنه گمراه خواهم شد و از دینم منحرف مىگردم».
۹ – دعاى عهد ؛ «اللهم ربّ النور العظیم وَ ربَّ الکرسى الرفیع…»؛ ؛ امام صادق«ع» در مورد این دعا مىفرماید: «هر کس چهل صبح این دعا را بخواند از یاوران حضرت قائم(عج) خواهد بود و اگر پیش از ظهور آن حضرت بمیرد، خداوند او را از قبر بیرون مىآورد تا در خدمت آن حضرت باشد و حق تعالى به هر کلمه از این دعا هزار حسنه به او عطا مىکند و هزار گناه او را مىبخشد» مفاتیح الجنان، ص ۱۰۶۱ ؛ زادالمعاد، ص ۴۸۸ ؛ البلد الامین، ص ۱۲۴..
۱۰ – زیارت آل یاسین که داراى مضمون عالى و محتواى ارزندهاى است. این زیارت مورد تأکید امام زمان(عج) است و خود مىفرماید: «هرگاه خواستید توجه کنید به وسیله ما به سوى خداوند و به سوى ما – چنان که خداى تعالى فرموده است – چنین بگویید: «سلام على آل یاسین، السلام علیک یا داعى الله و ربّانى آیاته…»؛ مفاتیح الجنان..
۱۱ – دعاى فرج: «اللهم کن لولیک…»؛ ؛ شیخ عباس قمى در مفاتیح الجنان این دعا را در اعمال شب ۲۳ ماه مبارک رمضان ذکر کرده است.
۱۲ – دعاى «اللهم ارزقنى توفیق الطاعه و بعد المعصیه…»؛ ؛ این دعا در مفاتیحالجنان شیخ عباس قمى آمده است ر.ک: مکیال المکارم در فوائد دعا براى حضرت قائم(عج)، سید محمد تقى موسوى اصفهانى، ج ۲. (مهدویت۱، رحیم کارگر، کد: ۳۴/۵۰۰۰۲۷)
منبع:پرسمان
پاسخ دهید