سلام، علت این که قبله اول مسلمانان کعبه تعیین نگردید را بیان کنید؟ چرا می بایست بعد از خرده گیری یا استهزای یهودیان این کار انجام شود؟! آیا اینها قابل پیش بینی و پیش گیری نبود؟

پاسخ اجمالی

کعبه، قبله حضرت ابراهیم(ع) و اولین نماد توحید بود، امّا باید توجه داشت که خداوند تمام جهات و سمت ها را پرکرده به هر طرف که انسان روى کند در مقابل خدا ایستاده ‏ است و چنان نیست که خدا در جهت معینى مانند بیت المقدس باشد که اگر روى به آن سمت نکردى از خدا روى گردانیده‏ اى، بلکه خداوند در همه جا هست و قبله یک موضوع قراردادى و اعتبارى است و هر کجا را خداوند تعیین کند، همانجا قبله محسوب مى ‏شود. حال ممکن است مصلحت اقتضا کند که زمانى یک سمت و زمانى سمت دیگر قبله باشد. البته در موضوع تغییر قبله مسلمانان مصالحى در کار بوده که به آن اشاره خواهد شد.[۱]
۱ – در برخی اوقات اتفاقی مثل تغییر قبله توجه ها را جلب می کند و اهمیت آن را دو چندان می کند و موجب پرس و جو و ماندگاری می شود.
۲ – کعبه بت خانه شده بود، بر این اساس نماز به سوی کعبه یک نوع بها دادن به بت پرستان بود، بر این اساس، دستور داده شد مسلمانان موقتاً به سوى بیت المقدس نماز بخوانند تا به این ترتیب صفوف خود را از مشرکان جدا کنند.
اما هنگامى که پیامبر اسلام(ص) به مدینه هجرت کردند و تشکیل حکومت و ملتى دادند و صفوف آنها از دیگران کاملاً مشخص شد و از طرفی، خرده گیری هایی نیز از جانب یهودیان مطرح می شد، دیگر ادامه این وضع ضرورت نداشت. در این هنگام مسلمانان به سوى کعبه قدیمى ‏ترین مرکز توحید و پرسابقه ‏ترین کانون انبیاء باز گشتند.
۳ – بدیهى است هم نماز خواندن به سوى بیت المقدس براى آنها که خانه کعبه را سرمایه معنوى نژاد خود مى‏ دانستند مشکل بود، و هم بازگشت به سوى کعبه بعد از بیت المقدس بعد از عادت کردن به قبله نخست.
پس مقصود از تغییر قبله، آزمایشی بود برای جداسازی مؤمنان و منافقان:
«لِنَعْلَمَ مَنْ یَتَّبِعُ الرَّسُولَ».
[۲] تا این که تمییز داده شود مطیع از عاصى و مؤمن از منافق.[۳]
به سخن دیگر، تشریع احکام جز به دلیل مصالحى که برگشت به تربیت و تکمیل مردم می کند صورت نمى‏ گیرد.
منظور از تشریع احکام هم تربیت و تکمیل مردم است، و هم جداسازى مؤمنان از غیر مؤمنان، و هم مشخص کردن فرمانبران از عاصیان متمرد.
[۴]
مسلمانان به این وسیله در بوته آزمایش قرار گرفتند، تا آنچه از آثار شرک در وجودشان است در این کوره داغ بسوزد، و پیوندهاى خود را از گذشته شرک آلودشان ببرند و روح تسلیم مطلق در برابر فرمان حق در وجودشان پیدا گردد.
[۵]
۴ – مسجد الاقصی و یا قبله اول مسلمانان نیز بعد از تغییر قبله از ارزشش کاسته نشد، بلکه تنها تغییر شرایط بود که مسلمانان را به سمت اولین نماد توحید برگرداند.

 

 

 منبع:اسلام کوئست


پی نوشت:

[۱]. جعفرى، یعقوب، کوثر، ج‏۱، ص ۳۷۲، بی جا، بی تا.

[۲]. بقره، ۱۴۳٫

[۳]. امین بانوى اصفهانى، سیده نصرت، مخزن العرفان در تفسیر قرآن، ج ‏۲، ص ۱۱۳، تهران، نهضت زنان مسلمان، ۱۳۶۱٫

[۴]. طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان، ترجمه، موسوى همدانى، سید محمد باقر، ج‏۱، ص ۴۸۸، قم، دفتر انتشارات اسلامى، چاپ پنجم، ۱۳۷۴ش.

[۵]. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‏۱، ص ۴۸۶، تهران، دار الکتب الإسلامیه، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.