به نظر مى‏آید على‏رغم این که شما از توانایى‏هاى خوبى برخوردارید، ولى مشکل کم‏رویى دارید. براى این که علت این مسئله را بهتر بشناسید با راهکارهایى که ارائه مى‏شود مشکل را برطرف کنید، کمى در این زمینه توضیح مى‏دهیم؛ در فرهنگ ملى و دینى ما ایرانیان، مانند سایر ملل، آداب و رسومى وجود دارد که اگر خوب رعایت شوند، فرایند اجتماعى شدن به آسانى تحقق پیدا مى‏کند.

 از جمله این آداب، سلام کردن و احوال پرسى از دوستان و خویشاوندان است در برخورد و معاشرت با دیگران سعى کنید:

۱ – در سلام به هم‏جنسان خود و کسانى که برداشت خاصى ندارند؛ پیش قدم باشید.

۲ – با جملات مرسوم و محبت‏آمیز، احوال‏پرسى کنید.

۳ – تلاش کنید که در کارهاى اجتماعى در محیط خانه، مدرسه و دانشگاه مانند اردو و بازى‏هاى دسته جمعى شرکت کنید نقش فعالى را بپذیرید.

۴ – هنگام صحبت با دیگران یا در مقابل جمع به اعضاى بدن خود (دست، پا، نحوه صحبت و…) هیچ توجهى نکنید و توجه خود را بر مطلبى که مى‏گویید متمرکز کنید.

۵ – قبلاً مطلبى را که مى‏خواهید در مقابل جمع بازگو کنید چندین بار در مقابل آینه تکرار کنید و فرض کنید که در مقابل جمع مى‏باشید.

۶ – سعى کنید بر آنچه مى‏خواهید بگویید تسلط کافى داشته باشید.

۷ – اگر با شکست مواجه شدید، خود را نبازید و براى بار دیگر خود را آماده انجام آن کار بکنید.

۸ – قبل از این که در مقابل جمع قرار گیرید به خودتان تلقین کنید که «مى‏توانم در مقابل جمع صحبت کنم».

۹ – وقتى حالت اضطراب پیدا مى‏کنید سعى کنید همه ماهیچه‏هاى بدنتان را آرام و شل کنید.

۱۰ – براى شکستن جو حاکم بر جمع و آرامش در صحبت کردن سعى کنید داستان‏هاى کوچک، طنز، لطیفه‏هاى شیرین و مناسب را که افراد خبره در جلسات سخنرانى بیان مى‏کنند، در دفترچه‏اى یادداشت کنید و شما نیز در شرایط مقتضى از آنها استفاده کنید. مطمئن باشید با جدیت، پشتکار و تمرین به خوبى مى‏توانید بر مشکل اضطراب اجتماعى و کم‏رویى پیروز شوید. ضمناً از این که متذکر شده بودید در جمع دختران این‏گونه نیستید، از این جمله شما برداشت مى‏شود که کلاس شما مختلط  مى‏باشد ؛ یعنى، در کلاس شما هم پسرها شرکت مى‏کنند و این حالت فقط در مقابل جنس مخالف نمود مى‏کند، در این صورت باید عرض کنیم این حالت؛ نشانه حجب و حیاى شما مى‏باشد که در مقابل پسران دارید. بهتر است که به این ویژگى بها داده شود و به عنوان یک ارزش مثبت از آن دفاع کرد.

امام على علیه‏السلام فرمود: «زیباترین جامه‏هاى دین شرم است و شرم کلید همه خوبى‏هاست» و در جاى دیگر فرمود: «خردمندترین مردم با شرم‏ترین آنهاست».[۱] بنابراین اصلاً نگران نباشید ولى در عین حال سعى کنید اعتماد نفس خود را تقویت کنید.

 

 

پی نوشت


[۱] – ر.ک: محمدى رى شهرى، میزان الحکمه، ج ۳، انتشارات دارالحدیث.