انسان كامل از آن جهت كه ولى اللّه است، آنچه را كه ذات اقدس اله به او عطا ميكند مىگيرد ولى از آن جهت كه رسول اللّه است بايد دو كار انجام دهد: اول اينكه تدريجاً مردم را آگاه كند، دوم اينكه به اندازه سطح فهم مردم با آنها صحبت كند.

تمام قران هر سال بر آن حضرت نازل مىشد اما رسالت او در اين نبود كه همه آيات را براى همه مردم نقل كند. حتى آن چه را هم كه نقل مىكرد به اندازه فهم مردم بود. پيامبر اكرم (صلیاللهعلیهوآله)الفاظ را ذكر مىكرد ولى هر كس به اندازه درك و ظرفيت خود مطالب را مىفهميد. همان مطلبى كه وجود مبارك حضرت امير به كميل فرمود: «اِنَّ هذِهِ الْقُلُبُ اَوْعِيَةٌ فَخَيْرُها اَوْعاها»[1] اى كميل! اين دلها ظرفيتهاى گوناگون دارند و بهترين دل آن است كه ظرفيتش بيشتر و حافظ اسرار باشد.

مرحوم شيخ صدوق رضوان اللّه تعالى عليه در كتاب شريف «معانى الاخبار» نقل مىكند كه شخصى آمد در محضر وجود مبارك امام صادق (علیهالسلام)و عرض كرد چرا پيامبر اكرم (صلیاللهعلیهوآله) را ابوالقاسم مىنامند.

حضرت ابتدا جواب سادهاى داد، فرمود آن حضرت پسرى داشت به نام قاسم و به اين دليل كنيه آن حضرت ابوالقاسم است. شاگرد امام عرض كرد اين را مىدانم، توضيح بيشترى بدهيد. حضرت فهميد كه او آمادگى و ظرفيت بيشترى دارد، معنايى را برايش بيان نمود كه به ذهن هيچكدام از ما خطور هم نمىكند.

فرمودند به اين علت پيامبر اكرم (صلیاللهعلیهوآله) را ابوالقاسم گفتهاند كه:

1 – على بن ابيطالب (علیهماالسلام) تقسيمكننده بهشت و جهنم است «قَسيمُ النّارِ وَ الْجَنَّة». آن حضرت در روز قيامت به بهشت دستور مىدهد اين شخص دوست من است او را بپذير و به آتش جهنم دستور مىدهد فلان شخص دشمن من است او را بگير.

2 – على بن ابيطالب (علیهماالسلام) شاگرد پيامبر است و علوم فراوانى از پيامبر فراگرفته است.

3 – هر شاگردى فرزند معلم است و هر معلمى حق پدرى بر گردن شاگرد خود دارد (پدر معنوى او است).

 از اين سه مقدمه اين نتيجه حاصل مىشود كه اگر على بن ابيطالب (علیهماالسلام) قاسم (تقسيمكننده) بهشت و جهنم است و پيامبر اكرم (صلیاللهعلیهوآله) پدر (معنوى) اين قاسم است پس كنيه پيامبر اكرم (صلیاللهعلیهوآله) ابوالقاسم مىشود. ببينيد اين گونه معنا كردن آيا به ذهن احدى مىآيد، يا اگر غير امام اين گونه معنا مىكرد كسى قبول مىنمود؟

بنابراين پيغمبر اكرم (صلیاللهعلیهوآله) مأمور بود در هر هفته يا در هر ماه مقدار مشخصى از قرآن را بيان كند. متناسب با قدرت دريافت و درك مردم و ظرفيت محدود آنها.

 

منبع:نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها / مؤلف:آیت اللّه عبداللّه جواد آملی/پرسش وپاسخ دانشجویی


[1] – بحارالانوار، ج 1، ص 188.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *