از کلامتان مشخص است که به جایگاه و مقام پدر و مادر آگاه هستید و می‌‌دانید که پدر و مادر همسر نیز مانند والدین خود محترمند؛ بنابراین، از این‌که به والدین خود و همسرتان احترام می‌‌گذارید خدا را شکر کنید که رضایت الهی را به همراه دارد. در نتیجه اگر نگاه شما معنوی و اخروی باشد از این که خواسته‌های مادر همسرتان را اجرا کنید ناراحت نخواهید شد. اما اگر این خواسته‌ها از توان شما خارج است با این راه کارها می‌توانید رفتار آنها را تا حدودی تعدیل نمایید و آستانه تحمل خود را بالا ببرید:

– بدانید محبت بهترین راه جلب نظر مثبت دیگران است و به شما اعتماد می‌ کنند و کاری فراتر از توان از شما نمی‌‌خواهند.

– در انجام امور و کارهایی که مادر شوهر از شما می‌‌خواهد و غیرمنطقی هم نیست از همسرتان کمک بخواهید. همراهی او باعث می‌‌شود شما احساس بدی نسبت به کارها نداشته باشید.

 

– اگر از خانواده همسر انتقادی دارید مستقیماً با گفتار و رفتار به خانواده او عکس العمل نشان ندهید. هنگام انتقاد کردن، احترام آنها را رعایت کنید و اگر مستقیم می‌‌گویید سعی کنید که حتماً رفتار و کلام شما محترمانه و صمیمانه باشد.[۱]

– آنها را مثل پدر و مادر خود بدانید و از این که جایگاه محترمانه آنها را حفظ می‌‌کنید خدا را شکر کنید.

– بدانید تمامی این کارها باعث جلب نظر و محبت همسرتان به شما می‌ شود و این امر باعث دل گرمی و محبت بیشتر شما خواهد شد که خود نعمت بزرگی است.

– با رفتارهای منطقی و دلسوزانه بدون این‌که در مقابل آن‌ها موضع گیری کنید محبت و اعتماد آن‌ها را به خود جلب کنید به گونه ای که احساس کنند شما هم مانند فرزند آنها و عضو خانواده آن هستید.

 

– از هر فرصتی غیرمستقیم و مستقیم برای بیان خصوصیات مثبت مادرشوهر و اطرافیان استفاده کنید؛ این نوع رفتارها موجب حسّ خوش‌بینی در خانواده شده و راه بروز حرف‌های تند و منفی را سد می‌‌کند. این کار اگرچه با واقعیت همراه نباشد ولی در زدودن کینه‌ها و برطرف کردن سوء ظن نسبت به یکدیگر بسیار مؤثر است و در تلطیف روابط میان آن‌ها می‌‌تواند مفید واقع شود. البته باید مداومت داشته باشد تا تأثیر مثبت خود را بگذرد.

– این کار نیاز به زمان دارد و شما باید با صبر و حوصله از هر گونه رفتار پرخاش‌گرانه نسبت به آن‌ها خودداری کنید و اشتباهات آن‌ها را به رخ آن‌ها نکشید.

 

– نقاط مثبت همسر و مادر همسر را در ذهن مرور کنید و حتی یادداشت کنید و به خود بگویید همه آدم‌ها یک ویژگی‌های مثبت دارند و در کنار آن جنبه‌های مثبت، ممکن است نقایصی نیز داشته باشند ولی ما برای استحکام روابط خودمان با دیگران باید جنبه های مثبت آن‌ها را در نظر بگیریم و فقط به جنبه‌های منفی نگاه نکنیم.

 

 

نکته دیگر این که یکی از مهم‌ترین عوامل سوء‌ظن به دیگران، منفی نگری است و بهترین راه برای از بین بردن سوء‌ظن، توجه به جنبه های مثبت دیگران است و شما می‌‌توانید با طرح این جنبه‌های مثبت، نظر خود را نسبت به خانواده همسرتان تغییر دهید:

– اهل گذشت باشید و به حرف دیگران واکنش نشان ندهید، به‌ویژه واکنش کلامی و سریع.

– صبر و حوصله داشته باشید و بدانید صبر و گذشت زمان، یکی از راه های مؤثر در حل مشکلات است.

– در عین حال که فردی منطقی هستید سعی کنید انعطاف‌پذیر نیز باشید.

– به خویشاوندان همسرتان با احترام و تکریم برخورد کنید به ویژه احترام مادر شوهر و پدر شوهر را نگه دارید. این احترام موجب جلب تمایل آن‌ها و ایجاد بینش مثبت می‌‌شود. لذا با برخوردهای صمیمی اعتماد مادر شوهر و سایر اقوام نزدیک شوهر را به خود جلب کنید.

– مسائل زندگی خود را طبقه‌بندی کنید و برخی از مسائل که اشکالی ندارد و آسیبی به زندگی زناشویی شما وارد نمی‌‌کند با مادر شوهر در میان بگذارید یعنی در مسائل جزیی و پیش پا افتاده مخفی‌کاری نکنید تا حساسیت او را برانگیزید.  در برخی از مسائل زندگی، با آن‌ها مشورت کنید.

 

– همان‌گونه که برخورداری از زندگی سالم اقتضا می‌‌کند باید شما با شوهرتان روابط صمیمی داشته باشید، مبادا بین شما اختلاف نظر باشد که این امر آسیب‌پذیری شما را در روابط با خانواده همسر افزایش می‌‌دهد. لذا در امور مختلف با هم به توافق برسید و سپس تدابیر هماهنگ کننده را به کار بگیرید. هماهنگی بین زن و شوهر جلوی بسیاری از مداخلات بی‌جای دیگران را می‌‌گیرد و باعث می‌ شود آن‌ها به خود حق ندهند که در زندگی شما دخالت کنند.

 

– با همسرتان هماهنگ باشید. در اوقاتی که با ایشان تنها هستید با هم قرار بگذارید که چه چیزهایی را به عنوان اسرار زندگی باید بین خود نگه دارید و در چه اموری حساسیت نشان ندهید و اگر مادر شوهر نیز کنجکاوی می‌‌کند او را در جریان بگذارید منظورمان این است که این طور نباشد که مطالبی را شما از مادر شوهر مخفی کنید در حالی که همسرتان آن را برای او بازگو می‌ کند این باعث می‌‌شود بین شما و همسرتان هماهنگی نباشد و مرزهای خصوصی زندگی شما شکسته شود و از سوی دیگر برای افرادی که به شما نزدیک هستند مثل مادر شوهر یا پدر شوهر سوء تفاهم پیش بیاید و اعتبار شما نزد آن‌ها از بین برود.

 

– هیچ‌گاه نزد شوهرتان از مادر شوهرتان بدگویی نکنید. او را تحقیر نکنید، همواره به ایشان احترام بگذارید. این امر باعث می‌‌شود، دید مادر شوهرتان نسبت به شما مثبت شده و از جانب دیگر علاقه همسرتان به شما بیشتر شود

– سوء ظن به مادر شوهر و دیگران نداشته باشید و نگرش مثبتی به ایشان داشته باشید. مثبت‌نگری نسبت به او باعث می‌‌شود او نیز متقابلاً توجه مثبتی نسبت به شما پیدا کند و شما را دوست بدارد و از دخالت‌های بی‌جا در زندگی شما اجتناب کند.

 

 

پی نوشت


[۱] – ر.ک: مهارت‌های زندگی خانوادگی در آیات و روایات، زهرا آیت اللهی.