- ثقلین - http://thaqalain.ir -
این که حد و مرز عقل و نقل چیست؟ و تا چه اندازه برای اثبات و استخراج حکم می توان از عقل و نقل کمک گرفت؟ پرسشی است که قرن های نخستین اسلام را به التهاب کشاند و مکتب ها و مدرسه های بسیاری را به وجود آورد. گروهی با نادیده گرفتن سنت و حتی تفسیر به رأی قرآن، در دامن عقل گرایی افراطی افتادند و ارزش و اهمیت نقل، و پیرو آن، سنت را نادیده گرفتند؛ و برخی با انکار کامل عقل، به ورطه ی نقل گرایی افتادند و حتی بدیهیات عقلی را که با روایت های ضعیف تعارض داشت، انکار کردند. به همین دلیل، قرن های نخستین اسلام، سده های کشاکش میان عقل گرایی و نقل گرایی بود و در این دو حوزه، افراط و تفریط های بسیاری دیده می شود.
در این میان وهابیت به سلفی گری افراطی روآورد و سنت(اعم از سیره نبوی و سیره صحابه، تابعین، تابعین تابعین) را به شکلی افراط گونه به تبعیت پرداخت؛ و با مرجعیت بخشیدن سیاسی و علمی به گذشتگان، آنان را از اندیشمندان سده های بعدی اسلام، فاضل تر و فهم آنان را بهتر از آیندگان می شمارد.
پس از قرآن، این سنت است که نقش اساسی در هدایت انسان ها دارد؛ اما در تعریف سنت، میان فقیهان، اصولی ها و محدثان، اختلاف نظر وجود دارد:
پس از رحلت نبی مکرم اسلام صلی الله و علیه و آله جامعه اسلامی با دو مشکل اساسی مواجه شد؛ یکی مسئله رهبریت و عهده داری زمام جامعه پس از پیامبر بود؛ و دیگری منع از نقل و کتابت احادیث نبوی بود که تبعات جبران ناپذیری را برای جامعه رقم زد.
شیعه امامت را یک منصب الهی می داند که از جانب خداوند انتخاب می گردد؛ و فرد امام باید دارای شرایط و ویژگی های خاصی باشد. اما اهل سنت چنین دیدگاهی را برنتافتند و معتقد شدند: عنان خلافت و رهبری به دست مردم داده شده و آن ها خود باید امامشان را برگزینند.
چند پرسش از اهل سنت:
جلوگیری سه خلیفه اول از ثبت و ضبط سنت پیامبر صلی الله و علیه و آله، مشکلات عدیده ای را برای جامعه اسلامی در قرون مختلف رقم زد. در ذیل به برخی از موارد به طور اجمال اشاره می گردد:
پس از ممانعت از نقل و کتابت احادیث نبوی، با توجیهاتی از قبیل متروک ماندن قرآن، شعار «حسبنا کتاب الله»، و ترس از آمیختگی قرآن با حدیث، سنت اصیل نبوی به فراموشی سپرده شد؛ آنگاه نقل گرایان در طول تاریخ، اصرار به تبعیت بی چون و چرا از سنت پرداختند، و در این میان، وهابیت معاصر، به قدری در تبعیت از سنت افراط ورزیدند که حتی قرآن را پس از حدیث قرار می دهند.
دو اشکال بر این منش وهابیت مطرح است:
Article printed from ثقلین: http://thaqalain.ir
URL to article: http://thaqalain.ir/%d8%b3%d9%84%d9%81%db%8c-%da%af%d8%b1%db%8c-%d9%86%d9%82%d9%84%db%8c/
Click here to print.
تمامی حقوق برای وبسایت ثقلین محفوظ است.